Un lucru e sigur: dacă stau acasă mai mult de două zile fără să merg în oraș, tâmpesc. Chestia-i că acum trebuie să găsesc locuri de vizitat în Oradea care sunt atractive pentru bebeluși, dar interesante și pentru mine. Ca de obicei, ai ghicit, am făcut o listă. 🙂

Mai jos am scris câte puțin despre locurile noastre preferate din Oradea acum, când Tudor are un an. Probabil sunt mult mai multe, deoarece pe măsură ce vorbesc cu alte mame îmi dau seama că știu foarte puține.

Așadar, dacă știi tu vreo altă locație unde împreună cu bebelușul/toddler-ul vă distrați pe cinste, don’t forget that sharing is caring & you will keep a mumma sane.

Parcuri pentru bebeluși și copii în Oradea

Cam toți cunoaștem parcurile orașului, aici nu-i mare secret. Am zis că totuși scriu puțin despre ele dpdv al unui părinte (fixist ca mine?). Într-un parc eu urmăresc să fie:

  • Umbră – probabil cea mai importantă e umbra, deoarece Tudor nu rezistă la căldură deloc, deloc. Plus, nu-i amuzant să stau în arșiță încercând să îl conving să poarte șapca cu protecție UV (pe care NU o poartă ever ever ever grrrr)
  • Lipsa aglomerației – cu cât e mai gol parcul, cu atât e Marieta mai fericită. Din multe motive.
  • Locuri de joacă pentru copii mici, în special leagăne

Așa. Și avem:

  1. Parcul Ghioceilor – e plin de umbră, nu e deloc aglomerat și e mare mare mare!
  2. Parcul de la Bazilica Romano-Catolică – umbros, răcoros chiar și în toiul verii. Am eu o teorie că-i un parc ascuns pentru că veșnic e gol, which is awesome 🙂
  3. Parcul Petofi – e un parc mic, dar cu potențial mare. Chiar dacă sunt copii, e retras, umbros și îmi place opțiunea de a ne juca și în afara locului de joacă amenajat (sunt frunze, băncuțe, plus că Tudor e înnebunit să privească mașinile care trec pe stradă sau animalele de companie)
  4. Parcul Olosig – mergem mai rar, pentru că e destul de aglomerat, dar are atât de multe activități încât ne ține ocupați mereu
  5. Parcul Brătianu – nu îmi e tocmai la îndemână, dar este parcare gratuită la Nymphaea so it does the job when need be
  6. Parcul 1 Decembrie – mare, umbros, cu loc de joacă. Plus fântânile arteziene îl țin ocupat minute în șir pe Tudor
  7. Parcul Libertății de la Podul Intelectualilor (Florăria Florius) – îmi place să ne plimbăm pe malul Crișului și cu toate că nu este loc de joacă acolo, am dus o păturică și jucăriile și ne-am simțit ca la picnic

Big no-nos: pentru că fie nu au umbră (Șalca), fie locul de joacă amenajat e meh (Bălcescu, Magnoliei – de ce îi zice parc mă depășește).

Locuri de joacă în Oradea

Mergem la un loc de joacă doar dacă vremea e urâcioasă. Din acest motiv știu doar două astfel de locații. Am fost odată la un loc de joacă pentru că locația are parcare subterană și se anunțase o furtună maaaare mare și voiam să-mi știu mașina în siguranță. Oh well, priorities, priorities :))

Kokolosh

Cu mai multe locații în oraș, e un loc de joacă spațios și primitor, cu activități și jucării pentru diferite vârste. Cei mici se pot juca în spațiul amenajat pentru 0-3 ani, dar evident că Tudor a dorit să inspecteze tot. Timpul fuge când suntem la Kokolosh pentru că sunt atâtea lucruri de văzut și de făcut! Faptul că sunt și alți copii prin preajmă ajută mult la dezvoltarea abilităților sociale, cu toate că Tudor încă preferă să se joace singur.

Cair Paravel

cair-paravel-la-la-baby-1

Tudor la primul atelier La-La-Baby din această toamnă, desenând de zor

O librărie cu un loc de joacă superb, fugim aici ori de câte ori putem deoarece nu e aglomerat și am posibilitatea de a răsfoi împreună cu Tudor cărțile disponibile la locul de joacă.

În plus, începând din această toamnă l-am înscris la atelierul de muzică pentru copii 1-3 ani, La-la Baby, pe care îl adoră. Compania e minunată alături de alți copii de vârste apropiate, iar lui Tudor îi place că, pe lângă toate instrumentele muzicale, are parte și de experiențe senzoriale.

Recomand din toată inima Cair Paravel oricărui părinte care dorește să se retragă cu copilul său într-un loc cu adevărat de poveste.

Dacă vreți să vă jucați acasă, aici găsești câteva idei drăguțe de jucării homemade, inclusiv plastilină (playdough).

ZooO

Când ai chef să ieși din casă dar n-ai chef să alergi după copil, where do you go? ZooO!

zoo-oradea-gaste

Activitatea preferată la ZooO e să hrănească gâștele

Ei bine, eu alerg după al meu copil, pentru că nu rezistă în cărucior mai mult de 30 de minute. Unde mai pui că au RAȚE și GÂȘTE pe care le poate hrăni el cu mânuța lui! Fascinant.

Ultima oară am stat 20 de minute în clădirea cu animale exotice pentru că Tudor intra pe o ușă și ieșea pe alta și nu era chip să se dea dus de acolo. Când te gândești că mergi pentru animale, iar el e interesat de uși. Oh well.

A început să fie interesat de animalele de la zoo pe la un an.

Orășelul Copiilor

Trebuia să îl includ în lista de parcuri pentru copii, dar e ceva cu totul diferit, așa că here it is. În general merge cu bunicii în Orășel, dar am tras și eu câte o fugă cu el mai ales în zilele ploioase, când am stat în spațiul amenajat în interior. E un loc imens pentru un copil așa de mic, îl ține mereu ocupat și e perfect dacă vrei să-l obosești rapid pentru că sunt atât de multe lucruri noi de făcut încât creierul lui procesează informații întruna iar picioarele abia pot să țină pasul cu fuga continuă! 🙂

Aquapark Nymphaea

O vană imensă, în care încape și mami și toată lumea asta? Da, vă rog!

Tudor iubește apa, așadar aquaparkul Nymphaea îi vine ca o mănușă. Nu îi place să stea in colac (pentru că it is boring, mum), așa că îl plimb în brațe prin toate bazinele: la bulbuci (jacuzzi), la râul rapid și fioros, la șezlongurile din apă unde îi place să sară iar eu să îl prind, tobogane, țâșnitoare, șerpi acvatici, vasul piraților… Ce mai, nu a existat o dată să mergem și să nu iasă de acolo frânt și fericit.

Tenis aka zgură-de-murdărit-copil

Un teren de tenis, o minge galben fosforescent, multă zgură = love.

Întâmplarea face să avem acces la terenurile de tenis de la Clubul Sportiv Sănătatea. Încă nu l-am înscris la cursuri de tenis (pentru că-i tare tare tare mic încă), dar îi place să se plimbe țanțoș pe terenuri și să arunce mingea peste fileu. I-am dat odată și-o rachetă pe care i-a făcut plăcere să o târască prin zgură și apoi să o arunce pe jos și apoi să mi-o dea mie pentru-că-tu-arăți-ca-și-cum-te-știi-mum.

tenis-pentru-copii-oradea

Tudor e încă prea mic pentru cursuri de tenis, dar la Clubul Sportiv Sănătatea găsești antrenori pentru toate vârstele

Festivaluri

În Oradea au loc N+1 festivaluri începând de primăvara și până toamna târziu. Unde mai pui că e și festivalul de Crăciun – la care încă nu a ajuns, dar urmează anul acesta – așa că dacă vrei să îți duci copilul într-un loc nou, îl duci la un festival.

Cel mai mult mi-a plăcut festivalul medieval din Oradea, în principal datorită tuturor oamenilor costumați, a prezenței animalelor (cai) și pentru toate corturile, toate zonele amenajate ca într-o poveste. Pentru Tudor a fost din nou ceva inedit și cu siguranță a savurat demonstrațiile de lupte medievale unde au participat și caii.

festivaul-medieval-oradea-loc-de-joaca-pentru-copii

Festivalurile din Oradea organizate la cetate = loc de joacă super-super pentru copii de un an

Piața Unirii

Fânâni arteziene, ceasul primăriei care cântă în fiecare oră, autobuze și tramvaie care se plimbă la câteva minute prin fața noastră. I-am dus câteva mașinute, căruciorul și ne-am jucat pe acolo o vreme bună.

Nu recomand să îi oferi copilului mingi în acest loc deoarece există riscul să le arunce spre șinele de tramvai…

Plimbări cu tramvaiul/autobuzul

Lui Tudor îi plac mult autobuzele, așa că orice autobuz e bus și orice tramvai e și el tot bus. Și când a văzut că urcăm în bus… a stat cuminte tot drumul, a dat noroc cu oamenii din tramvai, a vorbit cu o doamnă care mergea la piață și și-a plătit singur biletul.

Apropo de asta, nu știam că există atât de multe metode de a plăti bilet în mijloacele de transport în comun (nu prea le mai folosesc de vreo 6 ani). Am fost plăcut surprinsă să văd că pot să plătesc cu cardul direct în tramvai.

Sigur mai mergem cât de curând într-o aventură prin oraș, cu tramvaiul!

Dacă te pregătești de o aventură în afara orașului, am pregătit aici o listă cu bagajele pe care le luăm noi când mergem în excursii. Poate-ți va fi de folos!

Vivarium la Muzeul Țării Crișurilor

Am vrut să mergem la muzeu-muzeu, adică în muzeu, cu copilul, eu să mă cultivez, el să se plictisească în cărucior. Dar în muzeu-muzeu nu ai voie cu cărucior; probabil pentru că spațiul este îngust și riști să spargi lucruri?

E imposibil să îl fac pe Tudor să înțeleagă că nu e ok să bage în gură scuturi de daci sau mai-știu-eu-ce-exponate-sunt-acolo așa că în loc să mergem în muzeu am mers chiar lângă, la Vivarium. E o expoziție super de pești și reptile, biletul e cam 6 lei, bebelușii intră gratis, dooh.

vivarium-muzeul-tarii-crisurilor-oradea-loc-de-joaca-pentru-copii

Peștii i-au plăcut cel mai mult, apoi desigur, toate târâtoarele pământului

Am stat la acvarii cam 40 de minute bune, Tudor îmi tot explica cum fac peștii, cum dorm iguanele, cum sare broasca. Tare interesant pentru amândoi, recomand cu mare mare drag!

După ce am ieșit de la Vivarium am rămas în curtea muzeului să ne jucăm. Ar putea fi ceva mai bine amenajată, unele locuri fiind pline de bălării. Dar sunt câteva băncuțe, trotuare asfaltate, o fântână arteziană tare interesantă. Am petrecut acolo încă vreo 40-50 de minute până când copilul meu a zis enough is enough și a capitulat ireversibil.

 

Cam astea ar fi locurile de joacă din Oradea pe care le prefer pentru copilul meu. Lista e deschisă, desigur: începând din această toamnă urmează să mergem la Fastrackids Oradea și am în plan să îl duc și la una din salinele artificiale din oraș. Dacă ai alte idei de activitați în Oradea pe care nu le-am menționat mai sus, please do tell, în primul rând pentru că eu mor să fac ceva nou și apoi pentru că fiecare astfel de loc de joacă merită să fie cunoscut de cât mai mulți părinți.