Ok, ok, pare exagerat. Activități cu un bebeluș de o lună? Ce, doamne iartă-mă, poți să faci cu un bebe de o lună? Și mai ales de ce?
Beneficiile activităților pentru bebeluși de la 0 la 3 luni
În primele luni cu Tudor căutam de nebună cât mai multe idei de activități. Ce contează că dormea 18 ore din 24 (care, btw, întotdeauna mi se păreau insuficiente) și când era treaz abia apuca să mănânce ceva? Nah, mami avea o obsesie cu activitățile astea (de fapt două, una fiind cronometratul somnului 🙂 ).
Mi-am dat seama mai apoi că a fost o idee bună să avem activități cât mai multe și mai variate, beneficiile fiind multiple:
- În primul rând, pentru a-mi păstra eu luciditatea. A fost o perioadă în care, aparent fără motiv (uhm, hormonii?), eram atât de stresată de orice lucru minuscul încât de multe ori simțeam că îmi e greu să rămân ancorată în realitate. Activitățile cu Tudor m-au ajutat să îmi regăsesc calmul, să îmi dau seama că suntem pe drumul cel bun, să dezvolt sentimentul că pot să cresc un copil.
- În al doilea rând, m-a ajutat să creez o rutină atât pentru mine cât și pentru bebeluș. Așa știam când ne jucăm și când trebuie să doarmă; de multe ori dibuiam ora fără să mai verific ceasul: Tudor se trezea la 6 dimineața, îl schimbam, mânca, ne jucam și la 7.30 era momentul pentru somn. Ceasul a fost o altă obsesie de-a mea, una din aia nasoală dar bună, pentru că am cronometrat de mi-au sărit capacele, dar știam exact ce program are, deci știam cât timp am să fac sau nu… chestii.
- În al treilea rând, am reușit să îmi cunosc copilul încă de mic mic mic: ce îi place, ce nu, cum se strâmbă, de ce, care sunt lucrurile care îl atrag, care sunt sunetele care îi plac. Îi învățasem fiecare grimasă și știam ce înseamnă (la vârsta asta înseamnă somn, caca, colici, de-astea).
- Și nu în ultimul rând, activitățile l-au ajutat pe el, desigur. La început să urmărească obiecte, apoi a stat pe burtică și și-a întărit mușchii spatelui, apoi a învățat să se împingă cu piciorușele în mâinile mele. În plus, de fiecare dată am vorbit cu el enorm, enorm, enorm, astfel încât m-am obișnuit acum să narez orice aș face, doar pentru că știu că mă ascultă și învață mereu lucruri noi despre lume.
Fiecare bebeluș se dezvoltă diferit, nu mi-am dorit să grăbesc dezvoltarea lui sau să îl forțez în vreun fel. Toate jocurile și jucăriile din această perioadă au fost gândite strict pentru a-l ajuta pe el să descopere lumea.
Acum mă bucur mult că am făcut toate eforturile pentru a petrece mult timp cu Tudor în primele sale luni de viață. A fost într-adevăr o perioadă tare frumoasă care a trecut tare repede…
Activități pentru bebeluși de la 0 la 3 luni
În fiecare lună am introdus activități și rutine noi, continuându-le pe cele începute în lunile precedente.
Activități luna zero
- Vorbește-i. Am început prin a vorbi foarte mult cu el. Tudor a fost un bebeluș mare, iar asta s-a văzut nu numai fizic, ci și în reacțiile sale. Îi plăcea să asculte, era foarte atent la voci, la muzică, la sunete. Așa că i-am oferit cât mai multe experiențe auditive. De exemplu, aveam o jucărioară de pluș care cânta pe care i-o arătam mai mereu; puneam muzică la TV sau la radio; îi povesteam tot ce făceam, chiar dacă tot ce făceam era să stau pe canapea și să mă uit la pereți.
- Creează rutine. Încă din prima zi acasă am început programul baie-mâncare-somn. Baia a fost întotdeauna nu mai târziu de ora 8, iar somnul de seară niciodată mai târziu de ora 9. Astfel, cam pe la o lună și jumătate se culca de seară la ora 8, iar mai apoi și-a mutat somnul la 7, iar acest obicei continuă și acum (zece luni).
- Gimnastică. După baie i-am făcut mereu gimnastică cu mânuțele și picioarele. Ba mergeam cu trenul, ba cu bicicleta, găseam eu ceva. Practica îl ajută și la eliminarea gazelor înainte de somn și reducerea episoadelor de colici.
- Scoate-l afară cât mai mult. Desigur că depinde și de sezon, dar chiar și iarnă fiind bebelușul poate fi dus afară. Tudor e născut în mai, a fost o vreme superbă anul trecut, așa că de multe ori îl plimbam ore întregi pe afară. S-a obișnuit așa cu sunetele de pe stradă, dormea în cărucior gălăgie fiind, respira aer proaspăt.
- Skin on skin. Cât mai mult. A trebuit să învăț să îl țin în brațe atât cât voiam și atât cât voia fără să mă simt vinovată. Eu știam că un copil ținut în brațe e un copil alintat, atât de mult am crezut asta încât îmi era frică să nu îl cocoloșesc prea mult. Mi-a trecut după câteva săptămâni, dar am redus ținutul în brațe doar la momentele în care el o cerea.
- Muzică clasică. Tudor adormea pe Nocturnes de Chopin, dar găsești multe sugestii pe YouTube și MixCloud și Spotify. Recomand playlisturile de aici,aici și aici.
Activități la o lună
- Creează rutine. Pătuțul lui a venit cu un cățel care cântă, are luminițe și vibrează. Opțiunea de vibrații am folosit-o foarte rar. Dar când se trezea i-am făcut un obicei din a porni cățelușul; Tudor se uita la lumină, asculta muzica, iar eu mă pregăteam de schimbat scutec și ce mai era de făcut prin cameră (drept să spun mai leneveam două minute în pat până începeam să am remușcări 🙂 )
- Cântă-i. Bate vântul frunzele, Iepuraș Coconaș, Eu sunt iepurașul Țup, Șade rața pe butoi, Vulpe tu mi-ai furat gâsca, Rățuștele mele, Am o căsușă mică și câte și mai câte…
- Păturica senzorială & tummy time. Am început de la o lună să îl pun pe păturica senzorială pentru a învăța să își ridice capul, pentru a-și întări musculatura spatelui etc. Păturica e de la Ikea, văd că acum nu o mai au pe stoc, dar aceasta e foarte asemănătoare. Mi-a plăcut că nu e foarte colorată.

Tudor la o lună, împreună cu Floricica Dansatoarea 🙂
- Jucării colorate agățate la scoică sau landou, pe care să le privească îndeluuuung.
- Am început să îi pun în mână diferite obiecte (în special pe Floricica Dansatoarea menționată la fotografia de mai sus), el le simțea, se strâmba la mine și câteodată le prindea în mânuță (complet involuntar încă) exersând apucătura.
- Poți să îți plimbi mâinile în fața lui, strângi pumnul și îl desfaci
- Dacă își ține bine capul, poți să începi să îi faci baie cu colacul de gât. Recomand să ceri înainte sfatul pediatrului, deoarece nu toți părinții și medicii sunt de acord cu această practică. L-am pus pe Tudor de la o lună și timp de trei-patru luni a fost activitatea lui favorită. Înotul în cadă îi oferea o libertate pe care altfel nu avea cum să o stăpânească.
Activități la două luni
- Pentru că vederea îi este mult mai bună acum, am început să îl plimb în landou prin locuri unde erau mulți copaci. Iar Tudor se uita cum bate vântul frunzele. Evident că îi cântam Bate Vântul Frunzele cam de trei sute de ori pe zi…
- Începe să studieze formele, modelele (patterns). Îmi aleg hainele în așa fel încât să îl atragă dpdv vizual: combinații puține de culori, preferabil alb negru, și modele geometrice (cercuri, triunghiuri, dungi etc.)
- Începe să se uite în direcția din care se aud sunetele (de exemplu se uită spre TV dacă se aude muzica). În acest moment am înlocuit muzica de la TV cu cea de la radio. Because the TV was hipontiziiiing
- Am instalat, deasupra pătuțului, un carusel cu jucării. L-a adorat! Există mai multe tipuri de carusel (inclusiv cele Montessori care se schimbă pe măsură ce crește copilul: mobilul Munari la 4 săptămâni, caruselul cu octaedre, caruselul Gobbi de la trei luni, sau cel cu dansatori la patru luni), însă eu am avut unul tare drăguț cu norișori și și-a făcut treaba de minune.
- Sensory feet. L-am lăsat să exploreze cât mai mult cu piciorușele: pe iarbă, pe covor, în apă.
- Poți să îi arăți o oglindă (mare, mică) în care să se vadă. Nu se recunoaște încă, dar oglinda reflectă lumini, forme, culori – foarte interesant pentru el!
- Brățări senzoriale. La două luni i le-am pus pentru prima oară; nu le privește, dar atunci când își mișcă mâinile ele fac zgomote pe care le aude. Am ceva asemănător cu astea, de la Lamaze Toys. În această perioadă începe să fie atras de jucării zornăitoare (active toys- cele care fac zgomot când sunt folosite de bebeluș).
- Începe să se rostogolească de pe spate pe burtă, așadar i-am pus în pat o jucărie senzorială pentru a-l încuraja să se întoarcă pe o parte.
- Încep să îi citesc povești scurte, folosind cât mai multe intonații. Cred că asta l-a ajutat mult în a se obișnui cu prezența altor oameni, pentru că nu a fost niciodată speriat de voci puternice, strigăte, țipete. But then maybe it„s just me.
- Se joacă night time, day time cu tati. E un joc inventat de tati, în care Tudor stă pe spate pe pat iar tati deasupra lui ține o păturică. Dacă păturica e în aer e day time, iar dacă păturica e peste bebeluș e night time. Așa îți dai seama că activitățile astea sunt mai mult pentru the sanity of the parents… Go, go, tati! :))
Activități la trei luni
- Îi țin mâinile la piciorușe, el fiind pe burtică, iar el se împinge în mâinile mele. Așa face cunoștință pentru prima oară cu parchetul. Iar modelul de pe parchet e cel puțin de-li-cios!
- Îl las să stea afară pe pătură și să atingă iarba, este tummy time și activitate senzorială. Țin minte că stătea minute în șir mângâind gazonul.
Sfat util: pentru a facilita timpul petrecut pe burtică, l-am așezat cu torsoul pe o perinuță, astfel încât el poate să își folosească mâinile pentru a apuca obiectele din jur.
- Se uită în oglindă, îi place să vadă un alt bebeluș acolo.
- Baloanele de săpun sunt un must do al acestei vârste! 🙂
- Bebele poate sa facă gimnastică pe o minge de fitness. E posibil să fi folosit și tu una când erai însărcinată! Îl ajută să își dezvolte mușchii spatelui și în același timp își exersează echilibrul.
- Încearcă să găsești cât mai multe activități senzoriale: să atingă diferite obiecte, materiale, chiar și fața sau părul tău. Totul e o experiență nouă pentru el acum! Pe Pinterest vei găsi multe idei de astfel de activități; așa vă veți distra atât tu cât și bebele tău 🙂
Spre sfârșitul celei de-a treia luni am observat prima ieșire din carapace a lui Tudor. A avut două astfel de ieșiri, una la trei luni și alta la șase luni. Le-am numit astfel deoarece am avut impresia că s-a schimbat peste noapte: era, de pe o zi pe alta, mult mai activ, mai ancorat în realitate, mai prezent. Cele două momente coincid cu două puseuri de creștere destul de pronunțate (le-am simțit și pe-alea foarte bine, mulțumesc).
Începând cu vârsta de patru luni, așadar, am participat la un boom al activităților. Am introdus foarte multe activități în luna a patra, cu care am continuat multă vreme, iar unele încă le folosim chiar și acum. Despre ele voi scrie, poate, într-un articol viitor, când mi-o da Tudor timp.
Până atunci, mi-ar plăcea să completez lista asta cu idei noi. Sunt curioasă ce activități ai avut tu cu bebelușul tău, sau dacă ai încercat ceva super lăudat și ți s-a părut cea mai mare tâmpenie de pe lume – și aia vreau să știu!
Fatal error: Uncaught Error: Undefined constant "comment" in /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-content/themes/hemingway/comments.php:13 Stack trace: #0 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-includes/comment-template.php(1618): require() #1 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-content/themes/hemingway/single.php(143): comments_template() #2 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('...') #3 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('...') #4 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/index.php(17): require('...') #5 {main} thrown in /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13