Începând cu a patra lună, am adăugat pe lista de activități o serie de jocuri foarte distractive pentru Tudor. Deasemenea, mi s-a părut că lucrurile începeau să devină mai ușoare, am intrat și eu într-o rutină, au trecut colicile și aveam acum un bebeluș ceva mai independent.

Activități pentru bebeluși de la 4 la 6 luni

Aici sunt deja o mulțime de activități pentru bebeluși de patru luni. Pentru că nu vreau să scriu un roman, am să adaug activitățile de la cinci și șase luni într-un articol separat.

Poate te interesează și activitățile pentru bebeluși de la 0-3 luni.

Iată, deci, care sunt activitățile pe care le-am introdus pentru bebelușul meu la patru luni:

  • Hula senzorial. Pe Pinterest sunt multe idei care te vor ajuta să îi creezi un hula hoop senzorial. În principiu, ai nevoie de multe materiale cu texturi și culori diferite, sfori, panglici, pe care le legi de un cerc hula și pui bebele în mijloc. Exersează astfel tummy time și se bucură de multitudinea de jucării, dar în același timp experimentează independența în mișcare, deoarece poate să se rotească pe burtică pentru a ajunge la acele materiale care îi plac mai mult.
activitate-4-6-luni-hula-hoop-senzorial

Tudor M și Tudor G s-au născut în aceeași zi, la distanță de doar câteva ore. Așadar, au descoeprit lumea deodată!

  • Masaj cu o pană. Vei râde, dar am luat dintr-un supermarket din secțiunea de jucării pentru animăluțe de casă, un băț cu o pană în vârf. Cu el îl mângâiam pe Tudor pe mâini și pe față și dragul de el se gâdila de numa numa 🙂
  • La pescuit de mingi. Ei bine, ne-am udat de ne-am făcut leoarcă! Și ne-am distrat nevoie mare! Iată cum: am pus un prosop mare pe jos iar noi ne-am așezat pe el. Am luat un bol în care am pus apă călduță și câteva mingi de plastic ușoare, colorate. L-am pus pe Tudor cu mâinile în apă, apoi cu picioarele. A stropit, a râs, a fost ocupat câteva minute bune. Și pentru că era vară, deci cald, am repetat activitatea ori de câte ori am vrut.
pescuit-mingi-activitate-4-6-luni

Tudor G. bucurându-se la maxim de această activitate!

  • Mai apoi am derivat de la această activitate și am aruncat în bolul cu apă tot felul de jucării. Efectul a fost același: fun fun fun!
activitate-senzoriala-4-6-luni-apa-cu-jucarii

Jucării de dentiție, lei din cauciuc, apă multă și multă distracție!

  • Cărticele senzoriale. Yay, în sfârșit! Am ales cărticelele Usborne, Thats not my… dar am găsit câteva super distractive în Carrefour, de la editura Crișan. Dacă ești din Oradea, îți recomand din inimă librăria pentru copii Cair Paravel, unde vei găsi o mulțime de cărți senzoriale, atât de luat acasă, cât și de jucat acolo.
carti-senzoriale-pentru-bebelusi-4-6-luni-activitati

O parte din cărticelele senzoriale preferate de Tudor

  • Tudor continuă să înoate în fiecare seară la băiță, iar acum îi pun jucării pe marginea vănii și îi dau să țină în mână diferite obiecte.
  • Tot la băiță, înainte de a-l pune în colac, îi sprijin șezutul pe mână astfel că el stă pe fund (fără să stea pe fund de fapt, am I making any sense?) și îl las să se joace cu jucăriile.
  • Am găsit o cărticică pentru baie la Pepco în Auchan, tare colorată, pe care o răsfoiește și o molfăie și pentru care, desigur, am venit cu o poveste pe măsură.

carte-senzoriala-pentru-baie-activitati-4-6-luni

  • Baloane cu heliu. Le găsești la orice magazin de obiecte pentru petreceri (în Oradea este unul în ERA Shopping Center). Prinse de mâini sau de picioare sau ținute în fața bebelușului, garantează minute în șir de distracție și noi descoperiri. Bebele poate să urmărească cu privirea balonul care se apropie și se indepărtează de el, poate să îl atingă, să îl prindă în brațe și să îl și guste, de ce nu?

balon-heliu-activitati-4-6-luni

  • E timpul pentru abdomene. Tudor abia aștepta să se ridice în șezut și, pentru că nu mai avea stare, am început să îl las să facă abdomene – cu maaaaare atenție.
  • Joc cu flacon. Îi dau flaconul de lapte gol, el îl examinează atent, îl răstoarnă și o luăm de la capăt.
  • Îl țin pe piept cu fața spre lume și batem din palme și cântăm de toate!
  • Îi place foarte mult să atingă fețele oamenilor pe care îi vede
  • Introducem cucu-bau, un clasic al tuturor timpurilor 🙂
  • Îl țin în brațe cu fața spre lume și-i speriem pe toți din jurul nostru. Îl duc spre o altă persoană iar persoana respectivă se preface că se sperie. Tudor râde în hohote!
  • Îi dau ciorapi cât mai colorați pe care sunt cusute jucării zornăitoare. Culori, sunete activate la mișcare, deci bebelușul descoperă că picioarele știu să facă mai mult decât să fie ghidate spre guriță.

ciorapi-senzoriali-lamaze-toys-activitati-4-6-luni

  • Continui să îi dau brățările de la Lamaze Toys despre care am scris într-un articol anterior, iar acum reacționează atât la sunete cât și la materiale și culori.
  • Frigiderul cu magneți e o poveste de sine stătătoare. Sau mai multe povești. Cert e că obișnuiam să îl duc cu mine în bucătărie și să îl pun în fața frigiderului (la noi e PLIN de magneți), iar el le vorbea și le vorbea și le vorbea….
  • Tot în bucătărie îi ofer ustensile de gătit din silicon. Încep să îl mănânce gingiile de-acum, deci sunt perfecte pentru ronțăit. Cu atât mai mult cu cât jucăriile pentru dentiție nu par să fie suficient de interesante…

jucarii-dentitie-ustensile-silicon-bucatarie-activitati-4-6-luni

  • Îi arăt mereu părțile corpului și le numesc: cap, ochi, urechi, mână, buric. Lui Tudor îi place foarte mult să îi vorbesc, și atunci nu ratez nicio ocazie de a-i mai povesti câte ceva. Numirea părților corpului, a obiectelor din cameră sau a culorilor unor haine sunt scuzele perfecte pentru a vorbi verzi și uscate încă vreo câteva minute.
  • În plus, dacă tot vorbesc mult, număr orice. De exemplu când gătesc, folosesc unul-două-trei ouă și una-doua-trei-patru linguri de ulei etc.
  • Dacă mergem împreună la cumpărături îi vorbesc și mai mult. De exemplu, fac o conversație: îi arăt două produse identice și îl întreb care îi place mai mult. Îl las să „aleagă” el unul din produse atunci când manifestă interes și întinde mână după el. Dacă te întrebi, da, am pățit să se uite lumea ciudat la mine. Who cares 🙂
  • Minge luminoasă, nici nu îmi amintesc de unde am luat-o dar cu siguranță o vei găsi în Jumbo. Are țepi și luminițe și o poate apuca, poate să urmărească lumina mingii etc.
minge-luminoasa-activitati-4-6-luni

Tudor G. și mingea lui magnifică 🙂

  • Când îi schimb scutecul îi ofer și lui un scutec curat și îl rog să aibă grijă de el până îl schimb. El se bucură deja când vede scutecul curat și îl ține în mânuțe, gângurește, îl molfăie. Pentru mine era perfect pentru că îl țineam ocupat și puteam să îl schimb mai ușor.
  • Încep să îi dau lingurița de silicon și îl las să o bage în gură sub supraveghere, pentru a se obișnui cu ea pe când începem diversificarea.
  • Îl las să adopte o poziție mai pe verticală; nu mai stă doar pe spate și pe burtă.
  • Exersăm întoarcerea de pe burtă pe spate, ridicatul fundului din poziția pe spate.
  • Mirosim flori. Mmmmm!
  • Cântă la chitară: o activitate potrivită pentru a ajuta bebelușul să își dezvolte motricitatea fină, auzul, îndemânarea. Descoperă noi texturi, culori. Ia un bol de plastic sau de porțelan și leagă câteva fire de ață de jur împrejur, astfel încât să fie tensionate. Trage de ele și apoi lasă-l și pe bebeluș să facă la fel.
chitara-diy-activitati-4-6-luni

Tudor G., chitaristul

  • Sensory bottle – sticluțe senzoriale pe care le poți crea acasă foarte ușor. Sunt o mulțime de tutoriale pe net, Pinterest e regele căutărilor de acest fel. Poți să pui în sticluțe orice îți trece prin minte: paste, sclipici, apă, făină etc. Dacă nu ai răbdare să creezi tu sticluțele, găsești la Smyk bagheta magică (în Oradea la Lotus 2 Decebal, vis-a-vis de KFC).

Sfat util: alternează seturile de jucării, oferindu-i doar 3-4 o dată. Le poți schimba în fiecare săptămână, astfel încât el are mereu ceva nou cu care să se joace.

Poți să citești aici ideile de activități pentru bebeluși de la 0-3 luni.