Azi vreau să scriu puțin despre jucăriile homemade pe care le-am realizat (mai mult sau mai puțin) împreună cu Tudor. Sau mai degrabă cu Tudor prin preajma mea.
Planșa cu capace – locul 1 numai 1
De departe la creme de la creme, dujmanii să moară de ciudă că n-au valoarea ei.
După mai bine de șase luni de utilizare, planșa arată deplorabil; cu toate astea, nu se desparte de ea nici acum.

Aș fi vrut să vă arăt cum arăta planșa la început, dar cred că e mai interesantă așa, după toate suferințele prin care a trecut 🙂
Contribuie la dezvoltarea motricității fine și a atenției. Pentru a o face puțin mai interesantă, am lipit pe ea nasturi în formă de mașinute și tot felul de personaje, biluțe etc.
Sub capace se ascund surprize sub formă de mașini sau animale.
Am pregătit pompoane pe care Tudor le bagă într-o sticlă, apoi îmi cere să le scot pentru a le introduce din nou în alt flacon.
Am lipit și o săpunieră pe care am pus paiete reversibile, ea servește drept spațiu de depozitare pentru capace.
Lipisem la un moment dat și o sticluță de deodorant pe care am spălat-o și în care am pus pietricele albe.
În plus, am legat mai multe tipuri de ațe între ele pentru a forma un șnur luuuuung lung, pe care l-am băgat apoi într-unul din flacoane. Tudor îl scotea și apoi încerca să îl bage la loc. Keeping him busy and stuff.
Am preluat ideea dintre sutele existente pe Pinterest și am adaptat-o în funcție de lucrurile care îi plac lui Tudor, dar și de ce aveam pe acasă. Am avut nevoie de un pistol de lipit (se găsește la Brico, Leroy, Dedeman și toate magazinele de profil) și puțină imaginație. Eu garantez un succes maxim cu planșa asta!
Poate te interesează și ideile de activități pentru bebeluși de la zero la trei luni.
Plastilină homemade (Playdough): Big like!
Un alt succes răsunător pentru mica mea audiență a fost plastilina făcută în casă. Îmi place și mie să mă joc cu ea, rezistă mult timp fără să se strice și are o textură foarte plăcută.

Bunicii au lăudat-o spunând că „asta chiar zici că-i plastilină, oau ce faină-i” și din astea, așa că îți poți închipui că a crescut pipota-n mine de mândrie.
Iată și rețeta pe care am folosit-o (dacă dai search pe Google homemade playdough sigur găsești o mulțime de variante):
- făină albă – 2 cups – 250gr
- sare – 3/4 cup – 100gr
- apă călduță – 2 cups – 200ml
- colorant alimentar
Acum vine partea în care rețeta zice să pui și 4 teaspoons cream of tartar pe care eu am înlocuit-o cu 1 lgț oțet, ceea ce i-a dat un miros neplăcut. Cică contribuie la menținerea texturii și ajută aluatul să nu expire așa repede. Mirosul nu a fost unul plăcut, dar recunosc că plastilina homemade nu s-a stricat, ci am aruncat-o eu după aproximativ o lună. Cred că se poate realiza și fără acest ultim ingredient iar rezultatele vor fi aceleași.
Din rețeta de mai sus iese o grămadă de aluat, așa că am reușit să creez 5 culori: alb, roșu, albastru, verde, galben.
Pentru a face activitatea mai interesantă i-am oferit un tocător de lemn (pentru a delimita spațiul de joacă), un făcăleț mic (sucitoare, în funcție de zona în care locuiești 🙂 ), un bătător de carne din lemn și câteva forme pentru turtă dulce.
Nu recomand să realizezi culorile din condimente. Am încercat să obțin roșu adăugând boia, dar mirosul a fost pestilențial. Bleah.
Am depozitat plastilina în pungi de plastic pentru a evita uscarea aluatului. Atunci când nu e folosit, aluatul scoate uleiul din el, deci e bine ca mingile de plastilină să fie puse în pungi de plastic, iar pungile depozitate într-un bol. Când vrei să le folosești, le scoți din pungă și le frămânți cam un minut pentru a-și recupera proprietățile elastice și… have fun with it!
Am introdus plastilina când Tudor avea aproximativ 11 luni – 1 an. Cu toate că inițial nu a fost foarte atras de ea, peste câteva zile venea la mine și îmi cerea să i-o dau. Acum îi place foarte mult să se joace cu ea, îmi cere mereu să îi fac mingiuțe noi.
Dacă ai un bebeluș mai mic, poți să citești și despre ideile de activități cu bebeluși de la patru la șase luni.
Jucării din capace reciclate
Ultimul trend în materie de reciclare, evident. Am făcut o omidă, un pom, un autobuz.
Autobuzul
Dintre toate, autobuzul este de departe cel mai atractiv și mai interesant, așa că voi începe cu el.
E realizat din:
- Un flacon gol (eu am avut unul de la un gel de duș)
- Patru capace identice
- Două șuruburi cu piulițe
- O șurubelniță cu care am făcut găurile
- Un cutter cu care am tăiat fereastra și pușculița
- Accesorii
Am făcut găurile cu șurubelnița, am găurit și capacele și ta-daaaa! autobuzul meu avea roți. Am tăiat fereastra și pușculița și din nou ta-daaaaa autobuzul era interactiv. I-am dat capace și niște figurine pe care le poate lipi pe autobuz și am avut, dintr-o dată, un copil extrem de ocupat.
Dacă ești în căutare de locuri de joacă în Oradea potrivite pentru copii de un an, aici le găsești.
Omiduța Domiduța
Un proiect rapid și foarte nepretențios. Dacă ai un copil mai măricel – să zicem 2.5-3ani – puteți să o faceți pe Domi împreună.
Ai nevoie de:
- Un șnur
- Capace
- O șurubelniță cu care găurești capacele
- Opțional: mini-nasturi pentru ochi
Alegi culorile dorite, găurești capacele și le pui pe șnur. Închei șnurul la capete cu câte un nod și there it is, Domi.
Omiduța poate să fie și un șarpe foarte colorat, o anaconda fioroasă, sau chiar o râmă pofticioasă la merele din grădină.
Recunosc că Domi nu e foarte atractivă pentru Tudor momentan. Bănuiala mea e că e din cauza faptului că e o jucărie destul de statică; nu prea poți să faci mare lucru cu ea. Dar presupun că dacă ai reuși să implici copilul în mod activ la crearea sa, ar fi o altă experiență. Tudor încă e mic să mă ajute.
La fel de interesante sunt și ideile de activități pentru bebeluși de la patru la șase luni (partea a II-a).
La Pomul Lăudat
Un alt proiect relativ rapid și ușor de realizat.
Pentru a realiza pomul am folosit:
- Capace colorate
- Un umeraș din sârmă
- Un recipient pentru bază (fostă cutie de Vanish, în cazul meu)
- Șurubelniță, pentru a găuri capacele și baza
E destul de self-explanatory tot procesul de creație. Sfatul meu e să nu adaugi extrem de multe capace și să faci găurile lor mai măricele pentru a putea fi mutate cu ușurință dintr-o parte în alta pe sârmă.
Mai interesant decât Domiduța, dar nu cu mult. Se joacă cu el doar uneori, când stă și învârte capacele pe crengile pomului, sau bagă și scoate alte jucării din cutia de la bază.
Cred că mai am pe puțin încă vreo 80-90 de capace de PET-uri, deci mai mult ca sigur că urmează să facem și alte creații cu ele. Momentan cu capacele rămase ne jucăm următoarele:
- Le sortăm pe culori
- Le introduce în diferite orificii (în autobuzul despre care ziceam mai sus, în pușculiță etc.)
- Le aruncă de pe terasă și spune tai-tai papu!
- Le rotim de la unul la altul
- Le punem unul peste altul pentru a forma turnuri pe care apoi Tudor le dărâmă
- Încărcăm basculanta cu capace și le răsturnăm
- Le lovește de diferite obiecte și face muzică nanana
Puzzle homemade
Am dorit să văd dacă o astfel de activitate l-ar antrena pe Tudor, așa că am creat un puzzle foarte simplu din doar patru piese.
Am folosit:
- O fotografie cu două persoane, cât mai ușor de pus cap la cap
- Bețe pentru epliare cu ceară din Jumbo
- Tot tubul de Picătura al lui Roli (scuze boss)
- O foarfecă
Așa cum mă așteptam, Tudor încă nu e pregătit pentru a forma singur fotografia. Însă îi place să le pun eu cap la cap și apoi îmi spune cine sunt personajele din fotografie. Când găsește piesele știe ce trebuie făcut cu ele, doar că momentan nu încearcă să le potrivească singur. Cred că va fi mai pregătit în jurul vârstei de doi ani, doi ani și jumătate.
Îmi place să caut idei de jucării pentru copii, în principal pentru că nu îmi place să le cumpăr. Prefer ca jucăriile pe care le are să fie puține, să îi fie în primul rând utile, educative și în al doilea rând durabile.
Cu toate astea, într-un an și patru luni am strâns vreo trei cutii de jucării, so God knows what awaits me this year!
Tips & Tricks: Tudor are o tonă de mașini de tot felul și încă o tonă de alte jucării, însă le sortez și le împart în mai multe cutii pe care i le ofer prin rotație, astfel încât are mereu impresia că îi ofer jucării noi.
Thank you, Pinterest!
Toate aceste idei sunt preluate din sutele existente pe Pinterest. Nu am inventat nimic nou, am preluat și am adaptat toate proiectele. Sunt jucării homemade pe care oricine le poate realiza rapid și ușor și majoritatea garantează distracție și voie bună.
Dacă ești în căutare de idei noi, poți să urmărești acest board unde adaug regulat ideile pe care aș vrea și eu să le încerc și acest board cu activități Montessori.
Pentru că ai rezistat până la final, eu îți mulțumesc și te invit să împarți cu mine și alte idei de jucării homemade. Dacă vei realiza vreuna din jucăriile prezentate aici, mi-ar face mare plăcere să-mi trimiți feedback-ul tău; știu că fiecare copil reacționează diferit, sunt curioasă să văd care au avut succes cu copilul tău. 🙂
Fatal error: Uncaught Error: Undefined constant "comment" in /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-content/themes/hemingway/comments.php:13 Stack trace: #0 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-includes/comment-template.php(1618): require() #1 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-content/themes/hemingway/single.php(143): comments_template() #2 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('...') #3 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('...') #4 /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/index.php(17): require('...') #5 {main} thrown in /home/biancamarieta/domains/blog.biancamarieta.com/public_html/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13