De multă vreme mă gândesc să povestesc despre experiența mea vizavi de nașterea la Spitalul Pelican Oradea.

* pentru a nu isca polemici: acest articol este scris din proprie inițiativă; aș râde lmfao de echipa de marketing a spitalului dacă s-ar oferi să mă plătească având în vedere că am undeva la câteva sute de vizitatori lunari și zero plan de creștere a blogului 😜

Am născut în mai 2018 la Spitalul Pelican din Oradea. N-am să intru în detalii despre ce s-a întâmplat la spital.

Aș vrea să prezint puțin toate serviciile de care beneficiezi în cadrul maternității din momentul în care decizi că vrei să naști aici. Este motivul principal pentru care am ales să nasc aici și nu la Maternitatea Oradea ori alt spital privat.

Școala Mamei

O serie de cursuri despre sarcină, naștere și lăuzie dedicate atât viitoarelor mame cât și viitorilor tătici.

Mi s-au părut extrem de utile întrucât m-au ajutat să înțeleg mai bine tot ce se întâmplă cu corpul meu, cum se dezvoltă fătul, dar să înțeleg și ce complicații pot să apară în sarcină sau la naștere. La fiecare curs a fost prezent un medic ginecolog din cadrul spitalului, toți au fost foarte amabili și deschiși către un dialog sincer cu mamele.

Cursurile au fost împărțite pe cele trei trimestre de sarcină, apoi a fost un curs dedicat nașterii iar la urmă, lăuzia. Au fost prezentate beneficiile și riscurile nașterii naturale vs cezariană și ni s-au prezentat echipamentele spitalului.

Mi-a plăcut că părinții au fost mereu încurajați să pună întrebări și au primit răspunsuri pertinente.

Știai că…? La Spitalul Pelican este posibilă nașterea în apă. Cu toate astea, medicii nu mi s-au părut foarte deschiși la această metodă. Adică ne-au arătat poze frumoase cu vănița în care ai putea să naști și au zis meh, în timpul nașterii se întâmplă chestii și soțul trebuie să le pescuiască și nah, nu prea ne place. Nici mie nu-mi place, dar n-am încercat așa că nu știu dacă chiar nu îmi place pe bune.

Cursul este organizat contra cost,  aici puteți să aflați mai multe detalii.

Curs despre diversificare

Deși eram încă însărcinată, am participat la acest curs, că mi-am zis că încă am timp.

Un medic pediatru a prezentat beneficiile alăptării exclusive până la 6 luni, apoi a explicat cum se face diversificarea la bebeluș.

Din nou, toată lumea s-a simțit confortabil să pună o mulțime de întrebări, informația primită fiind de folos tuturor.

Cursul este organizat contra cost, nu rețin cât a fost dar știu că mi-a lăsat impresia că e scumpuț.

Cauți idei de mâncare pentru diversificarea bebelușului? Cele de aici s-ar putea să îți fie de folos.

Posibilitatea recoltării de celule stem

Echipa spitalului împreună cu o companie care se ocupă de recoltarea de celule stem organizează în fiecare an un seminar gratuit pe acest subiect.

Este o temă controversată, rămâne pentru fiecare să decidă cum e mai bine pentru ei. Până una-alta, e de apreciat efortul spitalului de a prezenta această opțiune viitorilor părinți.

Poți să afli mai multe despre recoltarea de celule stem aici.

Acesta este un seminar gratuit pentru pacienții maternității.

Magic hour & skin on skin

Cu toate că am născut prin cezariană, copilul mi-a fost adus și a fost lipit de fața mea în sala de nașteri și așa ne-am cunoscut noi doi.

Imediat după ce am ajuns în salon, dna dr neonatolog Chirea Bianca l-a adus pe Tudor și mi l-a pus pe piept, ajutându-l să se atașeze la sân cu răbdare și îndemânare. Nici nu îmi revenisem din anestezie și copilul era deja atașat. Țin minte că ațipisem în drum spre salon iar când am deschis ochii aveam pe piept mogâldeața asta mică iar o doamnă încerca să îl pună la sânul meu.

Mi s-a părut amuzant pe moment, apoi am realizat cât de importantă este atașarea cât mai timpurie.

Copilul e cu tine atât cât vrei, inclusiv noaptea

Poți să îl trimiți la neonat pe cel mic atunci când ai nevoie de o pauză. Spun asta și nu spun “există un program de vizitare și alăptare a bebelușului”.

Poți să îl ții la piept cât dorești pentru a stimula pornirea lactației, poți să îl iubești cât e ziua de lungă, să îl adori și să îl admiri. Iar când ai nevoie să faci un duș, să dormi, să mănânci sau să te odihnești, suni la neonat și o asistentă vine să îl ia.

In ultima noapte în spital l-am ținut pe Tudor cu mine și a fost tare bine.

E atât de important să petreci timp cu bebelușul tău încă de la naștere, încât nu pot sa înțeleg de ce vreo maternitate pe lumea asta ar insista să NU lase mamele să stea cu bebelușii lor.

Un neonatolog dedicat

La naștere asistă un medic neonatolog alături de echipa sa. Din acel moment, acel medic este medicul copilului tău pe perioada în care ești în spital. El va veni să vă viziteze și îți va explica muuuulte lucruri noi pentru tine.

În cazul meu, dna dr Chirea. Cuvintele sunt de prisos; respectul meu față de dna dr este imens.

Dna dr Chirea e unul dintre cei mai dedicați specialiști pe care îi cunosc, fiind un susținător extraordinar al alăptării. Mi-a vorbit cu drag despre alăptare, puseele de creștere, mi-a dat sfaturi despre atașarea la sân și mi-a prezentat (adică a adus în salon!!) diferite sisteme de purtare pentru a trece mai ușor peste crizele de colici.

A petrecut pe puțin 40 de minute cu mine la prima discuție și a venit zilnic să vadă cum mă simt și cum mă descurc cu Tudor.

Apoi, când am plecat, am primit o listă cu o serie de sfaturi utile pentru primele zile acasă. Ceva gen ce te faci în caz că… Plus info despre primele vaccinuri.

Asistență în alăptare în spital imediat după naștere

Cum am spus mai sus, nici bine nu ieșisem din sala de operație, că Tudor deja se știa la țâță. 😊

Orice probleme am întâmpinat cu alăptatul, orice întrebări am avut, medicii și echipa de asistenți au fost mereu dispuși să mă ajute.

Spitalul deține și pompe electrice iar la sfatul medicului am folosit una pentru detensionarea sânilor. La început am folosit mameloane de silicon pe care asistentele le sterilizau și mi le aduceau.

Am învățat cum să îl așez pe Tudor la sân, cum să îl ajut să prindă sânul, care e poziția corectă a gurii atunci când suge. Mi s-a explicat ce să fac în cazul în care mi se angorjează sânii, ce creme să folosesc pentru hidratare etc.

Asistență gratuită în alăptare post externare

O dată pe săptămână se organizează o întâlnire pentru suport în alăptare la spital.

Iar asta, dragii mei, e cea mai tare chestie pe care o putea face o maternitate ever.

Și pentru că ești pacienta lor, mergi gratuit. Adică medicii, ăia care nu au nicio obligație față de tine din momentul în care ai plecat acasă, vin și îți zic că dacă întâmpini probleme cu alăptarea, să mergi la ei să te ajute.

Da’ fără bani, Tibi dragă. Numa să poți tu să alăptezi.

Deci cumva faptul că plătești o anumită sumă pentru a naște la privat îți asigură servicii de înaltă calitate atât în timpul sarcinii cât și după ce mergi acasă?

If that ain’t fabulous I don’t know what is.

Mi s-ar părea normal ca lucrul ăsta să se întâmple în orice maternitate sau chiar și în spitalele de pediatrie. În schimb, la spitalul de copii asistentele de pe secția de pediatrie nici nu au auzit de puseu de creștere, așa că despre ce vorbim?

Îndrumare medicală gratuită printr-un grup Facebook dedicat

Ok, totul bine și frumos la spital, da’ ajungi acasă, te uiți la copil, copilul la tine și te întrebi cum o scoți la liman.

Îi mai iese câte o bubă, mai plânge incontrolabil, mai ți se pare ție că nu ai lapte suficient, că nu doarme cât trebuie. Așa că ce au zis ăștia de la Pelican? Au zis hai mă, să vedem cum putem să le ajutăm pe disperatele astea (pentru căchiar ești disperată în momentele alea) să nu mai fie așa disperate și să primească răspunsuri rapide la probleme ușoare gen bube, sau la probleme mai complicate gen alăptat, sau la probleme serioase să le zicem să facă o vizită medicului.

Și așa au făcut. Grupul ăla e absolut genial, mai ales că rămâi acolo atât cât dorești după ce naști. Inițial îmi pare că a fost creat ca un grup de suport în alăptare, dar acum sunt mult mai multe subiecte. În plus, e bine să ai un loc în care să ceri recomandări de medici buni.

Toate mamele care nasc la Pelican au acces gratuit la acest grup, unde sunt și medicii secției de maternitate precum și alți specialiști din cadrul spitalului, ori medici pediatri.

Practic zero bagaje de spital

Eu m-am dus să nasc cu mai puține bagaje decât aș merge la sală să trag de fiare. Și nici nu le-am folosit pe toate.

Pentru Tudor am pus doar un set de haine în care l-am adus acasă, iar pentru mine produse de igienă personală și o pereche de șlapi + ce mi-a mai trebuit pentru alăptare, încărcător pentru telefon, din astea.

A încăput totul într-un ghiozdan.

Acasă e cu totul altă poveste, pentru că lista de cumpărături pentru nou-născut e lungă tare.

Inițiere în tainele băiței

Heh, în ultima zi petrecută în spital mi-au arătat asistentele cum să îi fac baie lui Tudor. Am învățat cum să îi curăț buricul, cum să setez temperatura apei, cum să îl spăl, cu ce să-l cremuiesc etc.

Și te gândești că ce mare lucru că îți arată cum să îi faci baie, ce mare scofală că toată lumea îi face baie hă-hă-hă, bleagă Marieto care ești.

Aveam și eu impresia că ce poate fi așa de greu, oai ce fain e și ce ușor și apoi am ajuns acasă  și hahaha am început să râd plâng de panică și îmi venea să îl duc înapoi la doamnele asistente să îl spele ele și să pară din nou totul ușor.

Da m-am obișnuit mai apoi, csfncsf.

Apropo de asta, poate te interesează această metodă de creștere a capacității de absorbție a scutecelor pe timpul nopții.

 Reguli stricte în salon

Una din preferatele mele, evident.

  • În salon NU ai voie să primești și să păstrezi flori, deoarece ele pot fi dăunătoare pentru nou-născut.
  • Pe secție au acces numai părinții și rudele apropiate, dar niciodată mai mult de cinci persoane în același timp în salonul unde se află și nou-născutul (tu și colega de salon counts as two already).
  • Orele de vizită sunt reduse, singurul care are (cel puțin, avea) voie să stea cu tine non-stop este tatăl copilului.

Mno, acuma dacă citești articolul ăsta spui moamă cât de super. Și chiar a fost o experiență plăcută, așa cum trebuie să fie în orice spital și nu e. Toată lumea a fost amabilă, de la infirmiere la medici și asistente. Desigur că dacă stau să rumeg tot ce s-a întâmplat poate găsesc și lucruri care nu mi-au plăcut, dar sincer sunt atât de minore și eu eram atât de plină de hormoni încât stau și mă întreb dacă au fost pe bune.

Sper că informațiile de aici ți-au fost de folos și sper să ai parte de o naștere așa cum îți dorești și să fii mulțumită de serivicile medicale primite, oriunde ai alege să naști.