Jocul cu orez este un substitut minunat pentru joaca în nisip, cu avantajul că nu murdărește la fel ca nisipul și dezavantajul că, dacă nu setezi din start limitele potrivite pentru jocul cu orez, vei găsi boabe în toată casa timp de multe, multe luni.

Am citit despre multe tipuri de jocuri cu orez pentru copii și de multă vreme îmi doream să încerc câteva cu Tudor. Desigur că am avut rețineri la ideea că întreaga casă se poate umple de bobițe albe înțepătoare, așa că am amânat cât am putut marele eveniment.

Însă după câteva luni în care grădinițele au fost închise, după ce frigul s-a instalat serios în curtea noastră mică și după ce mi s-a făcut absolut lehamite de joaca cu mașini, era timpul să încercăm niște jocuri cu orez pentru copii de aproape 3 ani, așa cum e Tudor.

Jocuri cu orez: vei avea nevoie de…

  • O pungă de orez – caută din acela ieftin și mult, 1kg ar trebui să fie suficient
  • O oală sau o cutie de depozitare puțin înaltă, însă lungă și lată, să permită joaca în ea
  • Jucării: mașinuțe, Lego, pâlnie cu gât larg, linguri, lingurițe, polonice, cutii mai mici și mai mari (transparente sau nu), bile, mingi de plastic care se deschid, pompoane
jocuri-cu-orez-echipament-necesar

Acesta a fost arsenalul nostru, construit în timp ce ne jucam. Am început doar cu câteva cutii de plastic și am sfârșit cum se vede.

E foarte important să delimitezi spațiul de joacă pentru aceste activități, altfel riști ca întreaga casă să ți se umple cu orez. De la bun început i-am spus domnului Tudor că n-are voie să scoată orezul din cutie, dar știam eu că nu mă aude nimeni, așa că am delimitat spațiul de joacă cu un covoraș.

Descoperă peste 90 de idei de activități și jocuri de interior pentru toddler (click aici pentru a accesa articolul.

Ce jocuri cu orez poți să te joci cu copilul tău de 3 ani?

Am ascuns câteva piese de la un puzzle în cutia cu orez. Tudor a căutat piesele în cutie și apoi le-a potrivit în puzzle. Între timp, am reușit să termin mâncarea pe ziua respectivă.

Apoi a venit o zi friguroasă în care Roli era foarte ocupat la lucru, Tudor a refuzat să doarmă la amiază, așa că a trebuit să ne umplem timpul cu ceva și casa cu orez.

idei-activitati-jocuri-cu-orez-budozer

Delimitarea spațiului de joacă a venit după această activitate cu buldozerul, care s-a soldat cu orez pe covorul din living și în multe alte locuri pe care încă nu le-am descoperit. Apoi am mutat totul pe covoraș și viața a fost ceva mai simplă.

Am început ușor, cu un buldozer și un excavator. Cutia în care pusesem orezul era prea mică pentru această activitate, așa că ne-am mutat într-o casă mai mare: o oală imensă.

idei-activitati-jocuri-cu-orez-palnie

Am ajuns să avem multiple cutii, cutiuțe, borcănașe și tot felul de ustensile în/din care să mutăm și să răsmutăm orezul. În foto de mai sus, mutam orezul din oala mare, printr-o pâlnie cu gât larg, într-o cutie mică de depozitare.

Avem de la un supermarket câteva mingi de plastic care se deschid la mijloc. Am pus 1-2 lingurițe de orez în fiecare minge și ne-am făcut instrumente muzicale. Tudor a fost foarte încântat de aceste jocuri cu orez și la un moment dat aveam și un mini-cântecel pe care îl cântam când agitam mingile.

S-ar putea să te intereseze și: Jocuri home made, inclusiv rețeta de plastilină de casă.

Pe când transferul de orez dintr-o oală în alta a devenit prea mainstream, ne-am mutat la jocuri cu orez cu Lego Duplo. Am luat toboganul, am pus pâlnia în vârful lui și Tudor a râs în hohote de orezul care se dădea wee on the slide, mom.

Dintre cele mai faine jocuri cu orez pentru copii, cel cu Lego Duplo mi-a plăcut cel mai mult. Pentru că n-a trebuit să particip foarte activ la el și astfel am reușit să lucrez puțin cât timp copilul încărca și descărca vagoane cu orez.

Și la această activitate a ieșit orezul din oale și s-a împrăștiat puțin, dar cumva Tudor a reușit să concentreze 99% din el doar pe covorașul unde îi spusesem dinainte să se joace.

Citește și: Idei de cadouri pentru copii de 2 sau 3 ani

jocuri-orez-activitati-trei-ani-sortare-pom-poms

Când să zic că nu mai știu ce jocuri cu orez pentru copii mai putem să inventăm, ce să vezi, mă prefac că am scăpat pom-poms în orez și acum Tudor, te rog frumos să mă ajuți să scot pom-poms din oala cu orez…

Și Tudor cum e de treabă, m-a ajutat… o vreme.

Aș fi vrut să fac această activitate cu orez mai interesantă folosind o pensetă, dar nu am găsit-o nicăieri, așa că am renunțat la idee. Dar tu poți să încerci și varianta cu penseta.

Și copiii mici se joacă frumos cu aceste idei de cadouri pentru copii de 1 an.

idei-activitati-3-ani-jocuri-cu-orez-palnie-masinuta

Am pus pâlnia cu gâtul în sus, mașina sub pâlnie și, cu o linguriță, Tudor a ascuns mașina punând orez în pâlnie. S-a distrat nevoie mare că mașina dispărea, apoi îi făcea cucu-bau ridicând pâlnia ca să reapară.

idei-activitati-3-ani-jocuri-cu-orez-tobogan-masinuta

Și dacă tot aveam tobogan și Lego Duplo și mașini, oare n-ar fi fost păcat să ratăm o mega distracție ca cea de mai sus? Mașinile s-au dat pe tobogan și-au plonjat în orez și a fost super.

Când s-a încheiat jocul cu orez?

În momentul în care a început să scoată intenționat orezul din oală i-am explicat frumos, de două ori, că așa ceva nu e voie. Văzând că nu mă ascultă, mi-am dat seama că atât a fost să fie, așa că am încheiat activitatea – cum altfel – dând cu aspiratorul ca să „vânăm” orezul care-a reușit să evadeze din oală.

jocuri-cu-orez-idei-activitati-trei-ani-curatenie

Aceste jocuri cu orez pentru copii l-au ținut ocupat pe Tudor o zi întreagă: de la 1 la 6-7 seara. Și având în vedere că nu a dormit în acea zi, a fost un copil cuminte și ocupat. A doua zi am luat-o de la capăt și s-a jucat din nou o vreme bună cu orezul.

Îți recomand să testezi și tu aceste activități pentru copii de 3 ani; aceste jocuri cu orez sunt foarte simplu de implementat, ieftine și îl vor ține ocupat pe cel mic o vreme bună. Spor la joacă! 🙂