In ultimele doua sau trei saptamani am innebunit pe toata lumea cu materialele mele in nuante tomnatice din care am facut portfarduri cu fermoar si captuseala. Am inceput cu unul si apoi nu m-am oprit pana nu am cusut noua.

De fapt, pe cine mint. Am cusut noua si mai am doua incepute…

Imi trebuia o scuza sa exersez aplicarea fermoarelor, pentru ca asa mi-am promis cand am facut pantalonii palazzo, asa ca m-am apucat de portfarduri. Mi-am amintit  ca aveam tiparul acesta gata decupat, a venit la fix.

Cred ca e unul dintre cele mai populare modele de portfarduri DIY de pe net, fiind usor de gasit pe site-urile de profil in engleza. Eu am folosit acest site ca ghid.

Imi doresc sa imi las mie aici cateva explicatii scrise pentru cand voi reveni la acest model (poate peste alti cativa ani), pentru ca am intampinat anumite probleme la coaserea primelor bucati – in principal datorate lipsei mele acute de atentie – de care as prefera sa nu ma mai lovesc data viitoare.

Am mai cusut acest model acum cativa ani, dar evident in timp am uitat pasii, deci am facut greseli tâmpe. Apoi au iesit din ce in ce mai bine; la ultimele trei am fost chiar mandra de reusitele mele, ceea ce se intampla foarte rar.

Cu ocazia asta am invatat si cum sa imbrac fermoarele la capete astfel incat totul sa arate cat mai profi.

fermoar-cu-capete-acoperite

Cu doua bucati mici de in am reusit sa acopar frumos capetele fermoarului

Dupa cum am zis, aveam deja tiparul taiat, dar adaug o poza cu el in cazul in care iti doresti sa cosi un portfard cu fermoar si captuseala. Poti sa il decupezi din orice tip de hartie; eu am folosit o coala dubla dintr-un caiet de mate.

Dimensiunile sunt:

  • Inaltime: 21cm
  • Latime: 27cm
  • Baza: 6cm inaltime / lungime cat doresti (cu cat e lungimea mai mica cu atat va fi baza portfardului mai ingusta)
  • Tiparul e fara rezerve, deci la dimensiunile acestea mai adaugi rezervele. Eu adaug cate 2cm, dar la ultimul portfard am adaugat doar 1cm si mi-a iesit foarte bine chiar si asa.
tipar-portfard

O foaie de mate te ajuta sa trasezi liniile drept. E mai usor asa daca esti zapacita ca mine.

Pentru realizarea portfardului vei avea nevoie de:

  • 2 x bucati material exterior
  • 2 x bucati captuseala
  • 2 x bucati intaritura (optional – eu nu am folosit intaritura deoarece prefer sa fie mai moale pentru a-l putea depozita cu usurinta atunci cand nu il folosesc)
  • un fermoar – eu am folosit fermoare mai lungi pe care le-am taiat la lungimea dorita

Alegerea materialelor

In general materialul de la exterior va fi mai gros, iar captuseala va fi un material mai usor, mai fluid.

De exemplu, in trecut am folosit resturi de la draperii ca material exterior și pentru interior am ciopartit un combinezon luat dintr-un magazin second hand.

Acum… Am cusut de curând o fusta retro dintr-un in gros si greu care mi-a placut tare mult. Si pentru ca am ramas cu suficient material dupa ce am terminat fusta, am zis ca e numai bun pentru portfarduri.

Aveam in dulap cateva fasii de voal primite cadou, prea inguste pentru a le folosi la crearea unor piese vestimentare. Practic sunt margini de material, unele taiate stramb… Dar e voal superb, gros si greu, cu ținută. Unde mai pui ca are florile astea minunate caramizii, plamanii si gri si mai are si fluturi si e atat de feminin si de cald incat iti zambeste sufletul cand te uiti la el.

Am alaturat fluturii inului si clar era bingo.

portfard-detaliu-material-captuseala-voal-in

Pentru ca am cusut mai bine de noua porftarduri, am folosit fermoare de diferite culori. Acesta e doar un exemplu dintr-o combinatie.

Coaserea portfardului

Dupa ce am ales materialele si am taiat toate piesele de care voi avea nevoie, am trecut la coaserea portfardului.

Observație: Daca folosesti intaritura termocolanta, acum e momentul sa o fixezi pe partea interioara a materialului mai gros.

Tips & Tricks: Eu am cusut pe una din partile exterioare ale portfardului o bucata de voal din acelasi material cu captuseala pentru a fi mai frumos <3

Am început cu fermoarul.

Daca doresti sa acoperi capetele fermoarului asa cum am facut eu, atunci vei face asta acum, inainte de a coase fermoarul pe material. Vezi cum se face: click aici.

fermoar-detaliu

Detaliu cu fermoarul care are capetele cusute

Daca nu doresti sa faci asta, atunci treci direct la pasul urmator fara a scurta inca fermoarul.

Pasul 1

Asezi una din bucatile de material gros cu fata in sus pe masa de lucru.

Asezi fermoarul inchis peste material, cu fata in jos si cheita in partea stângă. 

asezarea-fermoarului-pe-fata-materialului-exterior

Pe materialul asezat cu fata in sus potrivesti fermoarul asezat cu fata in jos si cheita in stanga

Rezerva fermoarului vine peste rezerva materialului. Cheita e asezata pe fata materialului, dar nu pe rezerva. Restul fermoarului netaiat e intins spre dreapta.

Daca ai acoperit marginile fermoarului, il asezi astfel incat sa iti incapa de la o margine la alta, dar NU peste rezervele laterale. La final aceste margini se vor vedea frumos la exterior, ele nu trebuie cusute pe rezervele laterale ci doar pe cele de sus.

Deci lungimea fermoarului cu tot cu aceste capete trebuie sa fie egala cu lungimea portfadului fara rezerve.

In cazul meu, lungimea fermoarului a fost 27cm.

Dupa ce am asezat fermoarul, l-am fixat cu ace apoi l-am insailat.

Peste fermoar am asezat o bucata de captuseala cu fata in jos. Am fixat cu ace captuseala de fermoar si de materialul gros, apoi am cusut cele trei piese pe langa dintii fermoarului.

portfard-asezarea-captuselii-peste-fermoar-si-materialul-exterior

Captuseala se aseaza cu fata in jos peste fermoar

Am intors captuseala dos pe dos peste in si le-am calcat dinspre fermoar in jos.

Apoi am realizat o cusatura de siguranta langa fermoar, peste in si captuseala. Aceasta are rolul de a impiedica materialele sa fie prinse in fermoar si face totul sa arate mai ordonat.

cusatura-de-siguranta-detaliu

Detaliu al cusaturii de siguranta atunci cand toate piesele sunt prinse de fermoar. Cusatura nu e chiar cea mai dreapta, dar incerc sa fie tot mai bine realizata cu fiecare portfard cusut.

Pasul doi:

Ai cusut prima parte a portfardului; acum urmeaza sa cosi pe fermoar celelalte doua bucati de material ramase.

Asezi materialul gros ramas cu fata in sus pe masa de lucru.

Asezi fermoarul cu fata in jos si cheita LA DREAPTA (invers fata de cum l-ai asezat prima oara). Fixezi in ace si insailezi.

Asezi captuseala ramasa peste fermoar, cu fata in jos.

Cosi pe marginea dintilor fermoarului.

Uite aici cum se coase pe langa dintii fermoarului:

Calci dinspre fermoar in jos si faci cusatura de siguranta.

La final va trebui sa ai bucatile de material doua cate doua unite de fermoar la capetele de sus:

portfard-desfacut-fermoar-normal-netaiat

Acesta e unul din primele portfarduri pe care le-am cusut, deci inca nu invatasem sa acopar capetele fermoarului. De aceea se vede fermoarul lung, inca netaiat.

portfard-cu-captuseala-desfacut

Pasul trei:

Deschizi putin fermoarul, apoi unesti cele doua captuseli față pe față si cele doua piese de exterior fata pe fata. Le prinzi cu ace.

portfard-coaserea-marginilor-laterale-prinse-in-ace

Atentie la fermoar:

  • Daca ai lasat fermoarul lung: Inainte de a uni materialele trebuie sa tai fermoarul la lungimea dorita, adica lungimea portfardului plus rezerva.
  • Daca ai pus capete fermoarului: atunci cand prinzi marginile in ace asigură-te ca NU ai prins si capetele fermoarului. Va trebui sa cosi marginile laterale ale portfardului FĂRĂ a trece peste capetele fermoarului.

Cum cosi marginile portfardului?

Cu cate o cusatura vei coase partile din lateral ale portfardului.

Observație: în timp ce cosi, cand treci de la un material la altul, asigura-te ca tensiunea atei e potrivita. Captuseala fiind mai subtire, e posibil sa ai nevoie de o tensiune mai mare a atei.

Sfat util: rezervele din partea de sus (de unde ai unit fermoarul cu cele patru bucati de material) ar trebui sa fie taiate scurt, iar cand cosi marginile laterale asigura-te ca aceste rezerve sunt orientate spre captuseala, NU spre materialul de la exterior.

Atentie: spun inca o data, cand ajungi in dreptul fermoarului, daca acesta are capetele acoperite, sa NU le cosi in rezervele laterale.

Dupa ce ai cusut lateralele vei coase baza materialului gros. Apoi vei coase baza captuselii, insa doar putin in cele doua capete, lasand partea din mijloc necusuta.

portfard-coaserea-marginilor-laterale-schita-zona-coasere

Cosi cele patru colțuri ale bazei asa cum e aratat in poza de mai jos:

portfard-coaserea-colturilor-bazei

Tai rezervele scurt.

portfard-baza-materialului-exterior-rezerve-taiate-scurt

Portfardul e aproape gata.

Tot ce mai trebuie sa faci e sa il intorci pe fata prin deschizatura din baza captuselii.

portfard-deschizatura-captuselii-inainte-de-intoarcerea-pe-fata

portfard-intoarcerea-pe-fata

Odata intors, inchizi baza captuselii cu o cusatura simpla dreapta, fie la masina fie de mana.

portfard-vedere-interior-captuseala

Optional: poti sa cosi manual colturile bazei captuselii de colturile bazei exteriorului. Asta ajuta ca atunci cand trebuie sa scoți obiecte din portfard sa nu te incalcesti in material.

Acum portfardul e gata!

portfard-cu-fermoar-normal

Asa va arata portfardul daca ai cusut fermoarul normal, fara sa ii acoperi intai capetele. Observa cum marginile de sus ale portfardului sunt putin curbate – e din cauza grosimii materialelor si a fermoarului, cusute impreuna.

portfard-cu-fermoar-acoperit-la-capete

Asa va arata portfardul care are fermoar cu capetele acoperite. Forma e mult mai echilibrata in partea de sus, nu exista adunatura aceea groasa de materiale pe marginea de sus.

Iata si doua detalii cu fermoarul. Parerea mea e ca arata foarte ingrijit!

Sper sa iti fie de folos, Marieto-uitucă-din-viitor și ție, de citești! Dacă vrei sa cosi acest model, te rog sa îmi trimiți o fotografie când e gata, mulțumesc 😊