Ne încăpățânăm să îl târâm pe copilu ăsta după noi prin locuri diverse. Unul din ele a fost Vrsi în Croația, unde am fugit pentru o săptămână în august. A fost cea mai bună idee de concediu cu un copil sub un an și doi părinți vai de ei.

În Vrsi nu se întâmplă nimic niciodată. E atât de plictisitor încât e locul ideal în care să nu faci nimic toată ziua.

Motivația

Să fie clar, eu am zis că ar fi fain să mergem în concediu și Roli a zis că în niciun caz.

Apoi am zis că ce fain ar fi să facă Tudor aerosoli dimineața la malul mării, că îi prinde bine pentru sezonul rece. Roli meh.

Apoi că mai schimbăm peisajul, că avem nevoie de un concediu. Roli eh, true that.

Apoi că dacă pornim seara și mergem peste noapte va fi super, că Tudor va dormi și numai bine nu ne face capul calendar și putem să mergem dintr-un șut fără să trebuiască să oprim o noapte pe drum. Și pot să vină și socrii mei, și dacă tot vin socrii mei, să vină și socrii lui și așa abia dacă o să vedem copilul și uite că ne odihnim și noi pe bune, nu doar așa.

Și după ce am zis asta, practic i-am dat șah mat și a trebuit să mergem. (who runs the world?)

Rezervarea excursiei

Am rezervat pe adriatic.hr o casă imensă pentru 10 persoane deși inițial noi eram doar 8 cu tot cu Tudor. Am vrut să fie cât mai aproape de plajă și nimic altceva nu m-a interesat.

vrsi-mulo-cazare-croatia-distanta-pana-la-mare

Cam așa se vedea marea din dreptul casei lui nenea Mirko. Nu mă pricep la pozat și nu aveam de gând să scriu despre concediul nostru în Croația, așa că dpdv vizual trebuie să ne mulțumim cu puțin.

Fusesem în Vrsi cu doi ani înainte și știam că lângă plajă sunt un restaurant cu mâncare foarte bună, un supermarket și un atm. Practic tot ce ai nevoie pentru o săptămână acolo fără figuri și fără ifose.

Alegerea echipei

A fost concediul ideal pentru că am dus ambele perechi de bunici cu noi.

Apoi s-au anunțat că vin și unchi și mătuși și cuscri.

Deci în total am fost cam 13 inși împărțiți în două cazări.

Deși inițial aveam emoții cu atât de mulți oameni anunțați, totul a fost foarte lejer și relaxat.

Drum

Vrsi e aproximativ la 950km de Oradea, deci cam 9-10 ore de condus. Am pornit seara la 8pm și am fost în Vrsi la 6am cu câteva opriri pentru pipi și țigară.

Da, am fost absolut praf de obosiți când am ajuns, iar Tudor era fresh.

concediu-vrsi-mulo-croatia-copil-un-an

Când am ajuns am fost primiți de un curcubeu. Semn bun!

Cazare

Am ales această casă la aprox 30m de plajă și cam 100m de restaurant.

În general cazările în Croația oferă condiții excelente, din punctul meu de vedere. Am călătorit în Croația ani la rând și mereu am dat peste oameni primitori, case lună de curate și prețuri mai mult decât decente.

Așadar, de data aceasta am stat la nenea Mirko: 4 camere la etaj, trei băi imense, bucătărie dotată cu de toate unită cu livingul, diningul și cu ieșire spre o terasă generoasă umbrită de kiwi.

Nenea Mirko avea și ulei de măsline de vânzare. Prea scump și foarte bun. Și mai vindea diverse, dacă mergeți la el veți vedea. Tare drăguț, locuiește pe timpul verii în garajul casei împreună cu soția și parcă întreaga zi nu fac altceva decât siesta, serios.

Trebuie să menționez că în camere mobila a fost sărăcăcioasă și veche. Pe noi nu ne-a deranjat câtuși de puțin. În schimb, nu am avut aer condiționat (a cărui lipsă s-a simțit mai ales în camerele de la etaj, seara, când erau bine peste 32 de grade).

Cum a fost pentru cel mic?

Tudor e un copil foarte ușor adaptabil, așa că nu a fost deloc deranjat de noua sa casă. Când am ajuns dimineața a intrat direct în apă.

I-a plăcut foarte mult plaja cu pietricele pentru că el de obicei e pasioant de pietre: le strânge, le varsă, le aruncă, le aranjează, le sortează etc.

A dormit dus noaptea, iar ziua s-a ținut de programul lui de somn de acasă.

A fost încântat de apa sărată și a ținut să ne explice de fiecare dată când lua câte o gură că e niom-niom.

concediu-vrsi-mulo-croatia-tudor-tati

Tudor petrecea câteva ore pe plajă dimineața, apoi stăteam în casă când soarele era prea puternic. Seara ieșeam din nou la cină și apoi la plimbare.

Se trezea dimineața la 6-6.30, își bea laptele, îl schimbam și îmi spunea apoi tai-tai, mami! în timp ce ieșea din cameră de mână cu bunica. Mergeau împreună să mănânce, apoi la mare până se apropia din nou ora de mâncare și de somn.

Când am mers în Zadar a fost puțin mai dificil, deoarece nu e un copil care să stea mult timp în cărucior la plimbare. A gustat din pizza și înghețată și l-am lăsat să se plimbe pe la orgă și pe străduțele din centrul vechi, însă toate acestea l-au obosit repede, așa că noi trei (mami, tati, Tudor) ne-am întors acasă devreme, lăsându-i pe adulți să își iasă din minți :))

Ce poți să vizitezi în apropiere de Vrsi

Tot ce am făcut noi a fost să dăm o fugă până în Zadar la orga mării și în orașul vechi, apoi să revenim în Vrsi și să ne învârtim într-un triunghi acasă-plajă-restaurant.

Cu toate acestea, sunt multe lucruri de făcut și locuri de vizitat.

  • Acum doi ani am fost pe o mini croazieră de o zi în parcul național Kornati (mâncare și băutură incluse, plus un pit stop să facem baie lângă o insulă) care e supeeerb
  • Am vizitat și parcul național Krka
  • Se poate vizita inclusiv Plitvice, deși e ceva mai departe și vei sacrifica o zi întreagă cu drumul și vizitatul – dar hei, merită.

În Vrsi poți să închiriezi hidrobiciclete, să te dai cu banana, să escaladezi munți gonflabili care plutesc pe apă, să faci parasailing. Dacă ai noroc, prinzi câte un bâlci seara pe doc, unde lumea cântă muzică live și dansează, de unde poți să îți cumperi suveniruri, miere, ulei de măsline, gemuri sau săpunuri făcute în casă. Sau, desigur, toate prostioarele pe care le găsești și la noi la mare, de la suvenirurile kitschoase la jucăriile luminoase ori fosforescente ce fură ochii și inimile copiilor. Sătucul are o faleză lungă unde oamenii fac jogging dimineața iar seara se plimbă cu familia.

 

Nu era în plan să scriu despre concediul în Vrsi Mulo, dar am văzut articolul ăsta foarte util al Ioanei, care a fost in Skiathos, și mi-am zis Ha, ce idee bună! Poate sunt părinți care caută destinații de vacanță potrivite pentru copiii lor. Ia să le zic și eu de vacanța asta. Și uite de aia pozele proaste și gândurile bune.

P.S.: Faptul că am mers cu bunicii a fost cea mai bună idee posibilă și o recomand tuturor celor care vor cu adevărat să se odihnească în concediu. Am fost mereu cel puțin șase oameni în jurul copilului, astfel că abia l-am văzut săptămâna aia 🙂