Azi nu am apucat să îmi notez nimic în timpul zilei, așadar avalanșa de gânduri vine acum, la 19,30.

M-am gândit și la o structură a notițelor, aș vrea să le scriu pe categorii. Așa că începem…

Știrile zilei

 • Ungaria își închide granițele pentru cetățenii străini începând din această noapte, rămâne deschisă doar pentru tranzitul mărfurilor.
 • În țară cazurile de coronavirus ajung la 168 conform Biziday, adică 29 în plus față de câte erau ieri.
 • În Bihor rămâne un singur caz confirmat.

Activități cu Tudor

Azi a fost o zi lungă… Tudor e încă în recuperare masivă în urma răcelii, fapt pentru care azi a dormit până după ora zece, în condițiile în care s-a culcat aseară înainte de 21.00. Deci fără somn la amiază azi.

Am și numit-o cheat day, pentru că am ajuns până în parc. Era gol, am stat cam jumate de oră și am venit acasă.

Printre activitățile cu care l-am ținut azi ocupat se numără următoarele:

 • Ne-am jucat prin curte și pe stradă în fața casei cu mașini, am încărcat și descărcat excavatoare, basculante, cărucioare și tot felul de automobile cu pietre, frunze etc.
 • Am scos placa cu flacoane și i-am dat o pensetă cu care a băgat biluțe și pompoane în flacoane
 • A desenat pe cărțile Wipe-Clean de la Usborne, care-s bestiale pentru că îți oferă spațiu nelimitat de mâzgăleli pe care le poți șterge ca apoi să desenezi iar și iar și iar.
 • M-a ajutat să fac mâncare, a spart ouă și apoi a făcut total damage cojilor cu un ciocan de lemn. He a beast, ROAR!
 • Am cântărit împreună și am amestecat ingredientele pentru prăjitură
 • Cât eu m-am ocupat de mâncare, i-am dat paste pe care le-a băgat prin fel de fel de oale, găuri, găurele
 • A spălat vasele
 • Ne-am jucat cu mașinile, din nou
 • We stacked stuff – îi face o plăcere nebună să construiască turnuri și apoi să le dărâme. Am primit un set de zece cuburi din carton care-s perfecte pentru această activitate
 • Am întors scaunele din casă cu susul în jos și le-am transformat în tobogane pentru mașini
 • Am cusut la mașina de cusut (deja știe să o pornească, să pună materialul sub picioruș, să lase piciorușul, să fixeze materialul și să țină apăsat butonul de pas înapoi – he really smart!)
 • I-am dat lipici de hârtie, am rupt câteva bucăți de hârtie și le-a lipit pe un caiet

Mâncare

M-am gândit că ar fi o idee bună să scriu despre ce gătesc, poate-poate inspiră pe cineva și poate te încumeți să împarți din ideile tale aici.

 • Azi am făcut cartofi natur cu ceapă verde, mărar și pătrunjel alături de felii de carne de vită la oala sub presiune.
 • La desert am băgat rapid la cuptor un clafoutis cu cireșe din congelator.

Nu gătesc eu cine știe ce preparate, dar niciodată nu știu ce aș putea să fac de mâncare, cu atât mai puțin acum când Tudor e nonstop acasă și mai e și mârâit.

N-am găsit drojdie.

Gânduri diverse

Măști ca donații pentru spitale?

Fac parte din câteva grupuri de croitorie unde principalul subiect zilele astea este cel al măștilor de protecție. Deși am înțeles că nu ar fi utile decât dacă tu ești cel infectat, adevărul este că oferă oamenilor sentimentul că ar fi protejați.

În plus, zice-se că personalul medical ar fi în criză de măști. În aceste condiții mă întreb dacă inițiativa celor de pe grupurile de cusut de a coase și dona măști e una ok. Oamenii sunt toți bine intenționați, dar s-ar putea să fie doar o risipă de timp și resurse?

Dacă știi ceva în sensul ăsta, te rog să îmi scrii.

(măștile se realizează din tifon, țesătură nețesută (TNT) sau bumbac, materiale care pot fi sterilizate în autoclav și reutilizate)

Imaginea următoarelor luni

Motivul pentru care am început să scriu un jurnal zilnic este că inițial se comunicase că suntem liberi să stăm în casă până în 22 martie. Mi s-a părut o ocazie bună să notez ce se întâmplă zilele astea, că-i doar o săptămână, ce mare brânză.

Azi la Profi se stătea la coadă afară, înăuntru având voie să intre doar câteva persoane odată. Întrebând la casă cam cât va dura toată distracția, fetele au zis două-trei luni și cu toate că nu au ele date oficiale, tare mi-e că au dreptate.

Tot avântul ăsta cu care am pornit că da, stăm în casă yay ce fain o să dispară în câteva zile când ne-om da seama cât de nasol e, de fapt, să stai în casă.

De fapt, life still goes on

De fapt, azi când mergeam spre parc mi s-a părut pentru câteva momente că viața continuă în ritmul ei normal. Străzile erau pline de mașini, oamenii mergeau la lucru, magazinele erau deschise și în afară de câteva produse out of stock, totul părea normal.

Mă întreb cât va ține această stare de normalitate, sau dacă se va schimba vreodată și dacă nu cumva e totul doar o exagerare.

Apoi mă gândesc la situația în care e Italia, la ce face Ungaria cu granițele și mă gândesc că n-are cum să fie o exagerare.

Apoi mă gândesc la cât par de relaxați englezii și iar îmi trece prin minte că exagerăm.

Apoi mă gândesc cât de inexistent e sistemul nostru de sănătate și mi se ridică părul pe mine.

Deci, cum stăm, de fapt?

Momentan o luăm ușor, fiecare zi pe rând. Stăm acasă, ne jucăm, gătim, coasem. Mă gândesc cât de norocoși suntem, totuși, că avem acces la internet, avem telefoane și televizoare, muzică, filme, lucruri de făcut, cărți de citit. Ne plictisim, dar gândește-te ce ne-am face fără toate astea… argh, chestie de înnebunire.