Tudor a dezvoltat o adevărată pasiune pentru a împrăștia tuburi întregi de acuarele tempera peste tot. Așa că am o adevărată colecție cu idei de pictură pentru copii de doi ani.

Pictura la doi ani cu greu se poate numi pictură. Cum ziceam, la noi e mai mult o mâzgăleală nici măcar strategică. Dar deoarece copilu-i pasionat, mă-sa-i suflă-n (cur) borș.

Iată câteva din activitățile de pictură pentru doi ani pe care le facem zi de zi, zi de zi, zi de zi.

Pictură la doi ani: vei avea nevoie de…

  • Coli A4 sau un bloc de desen (sau mai multe)
  • Acuarele uscate și acuarele tempera (eu le-am luat de la Jumbo), un pahar pentru apă
  • Diferite alte materiale care vor servi drept suport (cofrage de ouă, pietre, carton, folie de plastic etc)

Pictură la doi ani: cu ce poți să pictezi?

  • Pensule
  • Burete de vase
  • Degete și mânuțe
  • Ștampile: rolă de hârtie igienică, fructe sau legume (cartofi, morcovi, mere…), fundul de la un PET, flori, frunze, pietre, materiale îmbibate în culori, șireturi

Sfat util: Pentru a evita eventuale accidente, sugerez să desemnezi un loc special din casă unde cel mic se poate desfășura.

Sfat bonus: Eu nu îl îmbrac pe Tudor cu halat de protecție, dar dacă nu vrei să se murdărească, ar fi o idee bună.

Vei avea nevoie de multă răbdare, e o activitate tare murdăricioasă!

Pictură la doi ani: pe o coală albă

Idee: ține coala pe verticală pentru o experiență nouă, sau lipește o coală foarte mare pe un perete sau pe geam și pictați acolo.

pictura-la-doi-ani-pe-coala-a4

Așa începe totul

Pictură la doi ani: pe fișe de colorat

I-am printat lui Tudor câteva fișe cu personaje și l-am lăsat să își dea frâu liber imaginației. Am strâns „operele” și le-am depozitat, iar când s-au adunat mai multe am observat că picta cu o anumită culoare timp de câteva zile, după care o schimba cu altă culoare pe care o folosea câteva zile și tot așa.

pictura-la-doi-ani-fise-de-colorat

Inspirația vine în fiecare zi

Pictură la doi ani: pe cofrage de ouă

Activitatea asta e tare la modă acum pe grupurile de activități pentru copii. Cu cei mai mari poți să pictezi diferite decoruri (de exemplu, cofragul poate să fie un lanț muntos cu văi și lacuri).

Cu Tudor, tot ce am reușit a fost să creăm un omuleț din diferite resturi de materiale pe care le aveam prin casă… chiar și așa, mai mult am lucrat eu, mai mult s-a entuziasmat el…

Team work makes the dream work, I guess?

pictura-la-doi-ani-cofrag-de-oua

Capacul cofragului l-am transformat într-un personaj, iar baza am folosit-o pe post de cufăr pentru o „vânătoare de comori”

Pictură la doi ani: pe tăvi vechi de gătit & pe folie de plastic

Avem câteva tăvi pe care nu prea le folosim, așa că pe una am transformat-o în suport pentru acuarele. Aveam acuarele la tub și Tudor dezvoltase o adevărată pasiune pentru stoarcerea tuburilor. Am decis să îi pun câte puțin din acuarele pe tăviță, iar el să ia culorile și să picteze cu ele.

În schimb, Tudor a decis singur că e fain și să picteze pe tăviță. Și chiar a fost tare distractiv! A stropit cu culori, am adăugat sclipici, am pus puțină apă, a amestecat și… când s-a plictisit, am trecut la pictat alte lucruri…

Ca de exemplu, pe o folie de plastic. Am lipit-o în jurul scăunelului (learning tower) și Tudor a pictat pe el.

pictura-la-doi-ani-tava-acuarele-cu-sclipici

pictura-la-doi-ani-folie-de-plastic

Pictură la doi ani: creează vitralii pe geam

Este o activitate de pictură excelentă atât pentru copii cât și pentru părinți. Eu recunosc că m-am delectat la maxim pictând geamul. Mă tot gândeam că dacă aș fi fost copil și aș fi făcut asta, cu siguranță mi-aș fi auzit eu de la mama… :))

Dar vorba aia, în casa mea fac ce vreau, iar eu am vrut să pictez cu Tudor geamurile de la terasă.

Am lipit bandă adezivă pe geam, am pictat, am dezlipit banda adezivă.

După două săptămâni, geamul încă e pictat și îl ador, cu toate că nu e chiar o operă de artă…

pictura-la-doi-ani-pictat-geamuri

Useful tip: E bine să degresezi geamul înainte de a te apuca de pictat. La noi, Zoe (pisica) se tot freacă cu blana de geam și-l unge… așa că în partea de jos nu au prins culorile până nu am curățat geamul.

Pictură la doi ani: forma mâinii și a piciorului, amprente inventive

Dacă te lasă inima să vă murdăriți din cap până în picioare – la propriu – atunci ceru-i limita. Am pictat cu Tudor niște fluturași: i-am pictat mâna în toate culorile și am ștampilat foaia de desenat. Am făcut fluturași, apoi dinozaur, un pui, un copac… aici găsești mai multe idei.

pictura-la-doi-ani-idei-de-pictat

Și iată cum arătau mânuțele muncitoare când am terminat cu fluturașii…

pictura-la-doi-ani-cu-degetele

Pictură la doi ani: cu o furculiță de plastic

Pe asta recunosc că încă nu am încercat-o pentru că între timp Tudor a lăsat deoparte pictura zilnică. Dar e pe lista noastră cu lucruri de făcut în momentul în care îi revine pasiunea.

Găsești aici câteva idei minunate de pictură cu furculița.

Pictură la doi ani: cu buretele de vase sau pompoms

Pentru Tudor avem un fel de pensule cu bureți în loc de păr și le folosim pe acelea când vrem să schimbăm registrul și să fim mai hipsteri.

Dar poți să folosești foarte bine și un burete de vase mai mic, sau unul mare tăiat în bucăți mai mici. Sau chiar și pompoms.

Și în loc de codiță, poți să prinzi buretele/pompoms cu cârlige de rufe.

pictura-la-doi-ani-cu-pompoane-si-carlige-de-rufe

Pictură la doi ani: transfer de apă pe dischete demachiante

Tudor a transferat toată apa din pahar direct pe dischete. Ce să mai zic că a ieșit un amalgam de hârtie udă, dischete dezintegrate, culori, apă…

Dar am realizat împreună un camion de pompieri cu ușă care se deschide. Acum, ca să fiu sinceră până la capăt, după ce s-au uscat culorile pe dischete arătau absolut grețos. Însă, prin ordin „de sus de la șefu” nu am avut voie să arunc camionul nino-nino până nu a uitat de existența lui. Vreo trei zile mi-a tot cerut camionul ăla nenorocit și eu nu știam cum să-l fac nevăzut mai repede…

pictura-la-doi-ani-pe-dischete-demachiante

În dreapta sus am pus o poză cu rezultatul final, nu știu cât de bine se vede că e o mașină de pompiero-ambulanțo something something.

Pentru a face activitatea mai interesantă, poți să îi pregătești câteva pahare cu apă pe care ai colorat-o în diferite culori (fie cu apă, fie cu colorant alimentar) și, cu ajutorul unei pipete, să îi arăți cum să transfere apa colorată pe dischetele demachiante. Poți să folosești pipete de la produsele The Ordinary pe care le-ai terminat, sau pipete cumpărate din magazinele de jucării etc.

Pictură la doi ani: apă și carton sau hârtie colorată

Asta-i și ușoară și rapidă și amuzantă. Iei un pahar cu apă, o pensulă și o bucată de carton și începi să faci forme. Pe aceeași idee poți să ștampilezi cu mâna/piciorul sau să pulverizezi apă dintr-un pulverizator. Și dacă vă plictisiți, ieșiți din casă și stropiți pereți, garduri, lemne etc.!

Poți să încerci același experiment pe hârtie glasată, hârtie creponată, carton colorat, hârtie colorată de maculator etc. Ideea e să pictezi doar cu apă. 🙂

Pictură la doi ani: pictează bețe de lemn & colorează cu creta

Cretă se găsește la orice magazin, inclusiv Jumbo sau supermarketuri, sau librării. Bețele de lemn sunt de la Jumbo, secțiunea self-care; sunt bețe pentru epilat cu ceară…

pictura-la-doi-ani-bete-de-lemn-creta-colorata

Pictură la doi ani: șervețele de bucătărie înmuiate în apă

Am găsit așa ceva…

Pictură la doi ani: pictează în cadă

Te enervează că trebuie să cureți jumate de oră după fiecare sesiune de pictură? Bagă-l pe cel mic în cadă și ai rezolvat problema. Dacă e cald, îl lași dezbrăcat, dacă nu e așa de cald, îi dai haine de care nu ți-e milă. Trebuie să te asiguri că acuarelele folosite nu vor păta pereții imaculați ai căzii și, voila!

Pictură la doi ani: pe forme din aluat sărat

pictura-la-doi-ani-pe-forme-din-aluat-cu-sare

Iată și rețeta pe care am folosit-o pentru forme:

– 50 gr sare;
– 100 gr făină;
– 50 ml apă;
– forme pentru plastilină sau pentru prăjituri;
– tempera;
– sclipici.

Formele se dau la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. După ce se răcesc, cei mici le pot picta după bunul plac.

A fost totul bine și frumos până i-a trecut prin minte să guste biscuiții. Îi place orice e sărat, și cum ăștia-s sarea-ntruchipată, e lesne de înțeles că au avut viață scurtă…

Desen la doi ani: rujurile mamei

Precis ai un ruj vechi de vreo cinci ani pe care nu te lasă inima să îl arunci, dar care pute numai când îl deschizi, pentru că-i expirat de atât de multă vreme că nici tu nu mai știi.

Oferă-i-l copilului și desenați cu rujuri.

Și dacă chiar nu ai și nu ai un ruj vechi, poți să cumperi de la magazinele chinezești ceva ieftin, numai bun de sacrificat. Copilului tău îi va face o plăcere enormă!

Desen la doi ani: cu oja de unghii

Deschide un salon de mani-pedi tocmai la tine acasă! Ia o bucată de carton și împreună cu piticul/pitica desenați-vă forma mâinilor. Desenați apoi forma unghiilor. Oferă-i lacuri de unghii (din nou, la magazinele chinezești sigur găsești lacuri ieftine) și puneți-vă pe treabă: e timpul să oferiți mâinilor voastre îngrijirea de care au nevoie :)))

Am preluat această idee de aici:

Desigur că trebuie să fii cu băgare de seamă să nu mănânce oja sau să o miroasă foarte mult… Sper că e de la sine înțeles, da?

Cam atât cu activitățile de pictură pentru copii de doi ani. Sper că ți-au trezit interesul și, dacă veți încerca vreuna, dați-mi de știre, pentru că mama asta carantinată se bucură tare-tare.