La această vârstă, Tudor se axează mai mult pe dezvoltarea atenției, coordonării ochi-mână și a vorbirii, lăsând în plan secundar dezvoltarea fizică (ea continuă, desigur, dar acum observ că se dezvoltă pe mai multe planuri deodată). Acestea fiind spuse, e timpul pentru o nouă serie de activități!
Fiecare bebeluș se dezvoltă diferit și cred că e important pentru fiecare mămică să observe întâi nivelul de dezvoltare al propriului copil, iar mai apoi să se inspire din cărțile de specialitate sau de pe internet cu privire la activitățile potrivite pentru vârsta celui mic.
Adaug înainte de toate câteva observații generale cu privire la dezvoltarea bebelușului meu la cinci și șase luni. Un fel de FYI pentru mine din viitor. 🙂 Am urmărit îndeaproape felul în care Tudor s-a dezvoltat; am încercat în același timp să dibuiesc care sunt lucrurile care îi plac:
- Încep să îi iasă dinții, iar la începutul lunii a 6a are deja un dinte.
- Când interacționează cu alți oameni începe să fie selectiv. Nu îi plac toți la fel.
- Este mult mai atras de jucării care fac zgomote atunci când sunt activate (folosite).
- Stă pe burtă și începe să își aducă picioarele sub el, ghemuite, apoi se împinge înainte – eram convinsă că va porni în patru labe, dar acum are aproape 11 luni și încă refuză categoric să o facă.
- Se întinde să apuce jucăriile; apucatul devine intenționat și începe să mute jucăriile dintr-o mână în alta
- Începe să se plictisească mai repede de jucării, motiv pentru care schimb seturile de jucării mai des
- La șase luni recunoaște ușa și începe să își dea seama că mergem afară atunci când ne îndreptăm spre ea
Activități pentru bebeluși la 5 luni
- Continuăm toate activitățile din luna 4
- În ultimele zile calde ale toamnei îl pun cu piciorușele pe iarbă și ne jucăm fotbal
- Joc cu mingea – lovește cu picioarele și aruncă cu mâinile. Mișcările sunt încă necoordonate, dar în fiecare zi învață ceva nou și devine mai bun. Naaaawwwwww 🙂
- Spre sfârșitul lunii a cincea stă pe fund câte puțin. Îmi amintesc cu mare drag uimirea mare pe care a avut-o atunci când l-am pus pentru prima oară pe fund în scaunul Antilop și în cărucior. Pentru el, care până atunci văzuse lumea doar din landou (cerul albastru, baloanele de săpun, tavanul…) faptul că acum stătea pe fund reprezenta descoperirea unei lumi cu totul și cu totul noi. Într-un fel, am redescoperit și eu frumusețea lucrurilor mărunte – o pisică ce trece strada, pietrele de pe drum, copacii mari și frumoși…
- Piaptăn cu oglindă. Supranumit și „ariciul” 🙂 L-am luat de la Jumbo. Partea interesantă (de care încă e atras și acum la aproape 11 luni) e faptul că peria de păr se pliază.
- Se-nvârtesc moriștile. I-am luat o morișcă pe care am pus-o la cărucior. Când bătea vântul, morișca se învârtea și făcea ceva super magic: culorile explodau, lumina se reflecta. Era, pentru Tudor, ceva de nedescris. Morișca am găsit-o la Smyk în Prima Shops Oradea.
- Molfăie și pipăie un burete de spălat vase. Îi scarpină gingiile și îi plac texturile (moale vs rigidă), așa că buretele ăsta ne-a urmărit o vreme bună peste tot: fie că eram acasă, pe afară sau în vizită la prieteni, buretele era nelipsit. Și acum ne întreabă lumea dacă am adus buretele cu noi. Atenție mare: buretele are o parte aspră care se poate să îi irite pielea sensibilă; dacă bebelușul are dinți, e recomandat să nu îi oferi buretele, pe care poate să îl muște.
- Reversible sequins. Am găsit o pernă la Jumbo cu paiete reversibile. Dragoste la prima vedere!

Atenție: supraveghează copilul îndeaproape tot timpul pentru a te asigura că paietele nu se desprind.
- Scoate obiecte din cutia cu jucării. De fiecare dată îi pun obiecte noi, diferite, astfel încât petrece minute bune examinându-le atunci când le scoate. Total win!
- Cârligele. Cea mai bună, mai frumoasă, mai interesantă jucărie din toate timpurile a fost cutia cu cârlige.
- Aspiratorul. Era fascinat de sunetul pe care îl face aspiratorul – și încă e!
- Este mult mai atent la fiecare obiect care intră în raza lui vizuală. La băiță, de exemplu, umplu un pahar cu apă pe care apoi îl golesc în fața lui. Mesmerising.
- Se plimbă prin casă cu roaba de la Ikea aka cărucior premergător. Am avut și un tambur gonflabil pe care l-am folosit cam o lună de zile până când Tudor și-a dat seama cum stă treaba cu statul în picioare. Apoi a fost folosit pe post de sac de box…
- Îl las să experimenteze cu mâncarea în urma consultării cu medicul pediatru. Atenție: este recomandat ca diversificarea să nu înceapă înainte de șase luni sau înainte de momentul în care copilul stă bine în șezut.
- Atunci când am treabă prin bucătărie îl țin ocupat punându-l în Antilop și legându-i tot felul de ațe, sfori, panglici cu care să se joace. Foarte repede învață să deschidă și să închidă ușa de la chiuvetă trăgând de sfori. 🙂
- Ne plimbăm foarte mult pe afară iar Tudor se uită la mașinile care trec, la câini, pisici, oameni, păsări…
- Îl las să stea pe burtă și introduc mingile colorate. Știți, din alea de le găseam doar la McDonalds când eram eu mică. Și acum fiu-miu le are acasă, cu sutele. The times we live in, innit?
Activități pentru bebeluși la 6 luni
În mare parte la 6 luni continuăm tot cu activitățile din lunile precedente. Marea diferență e că acum totul se întâmplă pe verticală, din șezut. Desigur, nici asta nu e suficient pentru al meu copil, așa că Tudor face bine și pe la șase luni se ridică pentru prima oară singur în picioare. La șapte luni urmează să înceapă să meargă susținut, iar la nouă luni va face primii pași singur. Când scriu acest articol, are deja zece luni și jumătate; prin casă se ridică sprijinindu-se de mine și pleacă singur…
- Îi place să bată cu mânuțele pe masă sau pe orice suprafață care face zgomot
- E mult spus că își alege melodiile preferate, dar am observat că sunt două melodii la care înlemnește: Mark Knopfler – Brothers in Arms și Vița de Vie – Acustic. În rest nu e el mare meloman până pe la nouă luni. M-am îndrăgostit absolut de tot în fiecare moment în care puneam Knopfler și-l vedeam pe-al meu Tudor oprindu-se din orice activitate pentru a asculta melodia asta. Așa că o las și aici:
- La băiță începe să își aleagă jucăriile cu care vrea să se joace. Nu mai vorbim de joc pasiv în care eu plimb personajele prin fața lui sau îi dau jucăriile în mână. Acum se întinde voit spre ele, le cere.
- Este atras de orice electrocasnic care face gălăgie: mașina de spălat vase, mașina de spălat haine, robotul de bucătările, cafetiera
- Acum observ că adoră cărțile; petrece mult timp studiindu-le și adoră să îi povestesc din ele. Urmărește degetul meu pe pagini, știe unde sunt elementele senzoriale în fiecare carte.
- Adoră compania altor copii, iar noi avem norocul de a avea un vecin cu doar câteva luni mai mare decât Tudor. Se cunosc, se iubesc, se joacă împreună, iar când ieșim în curte se caută, se strigă. Nimic nu-i mai drăguț decât când auzi strigând Todo! Todo! 🙂
- Îi ofer un bol din bucătărie care are un capac cu mijloc detașabil, în care pun 2-3 mingi McDonalds (hai să le numim așa, ok?). Tudor scoate bilele din bol și le bagă la loc.
- Un moment amuzant a fost când l-am observat urmărindu-și umbra prin casă: făcea doi-trei pași, se oprea și se uita în spate. Începea să râdă și mai făcea doi pași, după care verifica dacă umbra e încă la locul ei. Aww
- Pictăm. Adică, eu torn o anumită cantitate de vopsele acrilice într-o pungă cu fermoar, iar Tudor împrăștie vopseaua prin toată punga.

…fără alcool, desigur 🙂
- I-am pus muzică la căști. Îi place foarte mult experiența, ascultă atent.
- Mă ajută prin bucătărie, iar eu încerc să îi ofer cât mai multe experiențe senzoriale. Îi dau legume, fructe curățate, pâine, prosoape curate, ustensile de gătit. Poți să pui macaroane într-o cutie de sendviș, sau arpacaș, orez… sunt multe posibilități! Pentru și mai multe idei, click aici.
Pe măsură ce copilul crește, mi se pare că se găsesc odin ce in ce mai multe idei de activități pe internet, dar și în cărțile de specialitate. Mi se pare că e mai greu pentru primele luni în care nici nu stii ce să faci cu cel mic, ce e potrivit pentru el, ce poți să încropești repede și ieftin. Și pentru că se găsesc ușor jocuri pentru copii mai mari de șase luni, mă voi opri aici cu lista de activități.
Dacă ai vreo sugestie de îmbunătățire ori vreo idee în plus, îți aștept cu drag mesajul.
Până una-alta, aici găsești activitățile pentru 0-3 luni, iar aici găsești ideile de activități pentru bebeluși de 4 luni.
Leave a Reply