Citisem acum câteva săptămâni un articol despre un cuplu de travel bloggers care au reușit imposibilul: călătoresc prin lume cu doi bebeluși și doar două geamantane de bagaje.

Envy level +1000.

La noi nu e așa. De fiecare dată când călătorim pare că ne mutăm cu tot cu casă. Mașina e neîncăpătoare, ne ia jumate de oră să despachetăm când ajungem și avem nevoie de puțină ingeniozitate pentru a ne adapta la noile condiții.

Însă de fiecare dată am reușit să ne bucurăm la maxim de excursii, atât noi cât și mogâldeața mică. Atât de mut ne place, încât avem deja în plan minim trei excursii în această vară. Și pentru că am fost deja în câteva deplasări majore, lista cu bagajele lui Tudor e de acum completă.

Ce punem în bagajul bebelușului atunci când mergem în excursie?

Acum să vă zic că avem două liste cu bagaje? Avem. Una pentru călătorii cu mașina și una pentru călătorii cu avionul.

Ambele se află la acest link

Ce conține această listă?

În prima excursie am avut nenorocul de a uita câteva lucruri acasă, printre care și supozitoarele de Paracetamol. Evident, Tudor a făcut febră și din păcate a trebuit să scurtăm deplasarea cu câteva zile. Înțelegi acum de ce a fost nevoie de o listă completă – când faci bagaje în preajma unui copil e atât de ușor să uiți!

Așadar, pentru a fi sigură că nu rămâne acasă nimic din ce avem nevoie, am împărțit lista pe categorii de bagaje:

  • Mâncare & Meniu
  • Baie
  • Tranzit 🙂
  • Camera copilului
  • Haine
  • Timp liber
  • Sănătate

În lista de bagaje pentru mașină am inclus și un exemplu de meniu pe zile bazându-mă pe lista de diversificare cu idei de rețete pentru bebeluși. Am ales mâncăruri care se gătesc rapid pentru că nu vreau să pierd timpul în fața aragazului. Pornind de la acest meniu am știut ce ingrediente trebuie să cumpăr pentru a putea să îi gătesc lui Tudor mâncare proaspătă.

Sfat util: Când călătorești în alt oraș (de exemplu, într-o stațiune la mare), poți să cumperi ingredientele direct de acolo, de la un supermarket. Dacă mergi undeva la munte într-un loc izolat, e bine să ai toate ingredientele cumpărate, în bagaj.

Apoi, la fiecare categorie am trecut atât lucrurile pe care le folosesc zilnic (de exemplu, scutece, pungi de gunoi etc.) cât și cele de care s-ar putea să am nevoie (de exemplu, pompița de nas sau câteva medicamente just in case – întreabă-ți medicul pediatru care sunt cele mai potrivite medicamente de luat cu tine în excursii). În cazul meu, când sunt departe de casă vreau să fiu împăcată că, în caz de ceva, am la mine tot ce aș avea și acasă.

Iar acum revenind la cele două tipuri de călătorii, aș vrea să detaliez puțin avantajele și dezavantajele fiecăreia:

Bagaje pentru călătorii cu mașina

Avantaje

  • Dacă ai o mașină combi încăpătoare, the world is your oyster. Poți să duci cu tine de la haine, mâncare, chiar și pătuțul în care doarme cel mic.
  • Ai intimitatea propriului autoturism, în care sunteți doar voi. Dacă cel mic plânge incontrolabil, poți să oprești și să luați o pauză, după care continuați drumul.
  • Nu ești constrâns de un program impus.
  • Nu ai limită la bagaje, poți să pregătești mâncare pe care să o congelezi și să o duci cu tine într-o cutie frigorifică; așa scapi de câteva zie de gătit în excursie.
  • Nu trebuie să împachetezi mâncarea în recipiente mici.

Dezavantaje

  • Dacă ai o mașină tip sedan s-ar putea să nu încapă chiar toate lucrurile de pe listă (de exemplu, la noi nu intră căruciorul off road + pătuțul, așa că trebuie să prioritizăm – sau să punem unul din ele într-o altă mașină).
  • Bebelușul este obligat să stea tot timpul în scaunul de mașină. De aceea, atunci când călătorim cu mașina, prefer să pornim în apropierea orei lui de somn; astfel nu se plictisește atât de repede și nu trebuie să facem pauze dese.

Bagaje pentru călătorii cu avionul

Avantaje

  • Am călătorit cu low cost Wizz, dar bagajele pe care am avut voie să le luăm pentru Tudor au fost mai mult decât suficiente. Când am zburat cu el, a primit automat bagajul lui de mână în care am putut să îi pun haine de schimb, scutece, aleză, dar și mâncare, apă și jucării.
  • Am avut posibilitatea de a merge cu bebelușul în cărucior până la navă. Puteam să alegem între cărucior pliabil sau pătuț pliabil și nu am plătit nimic în plus pentru el.
  • Tudor a stat la mine în brațe. Având doar șase luni, a călatorit gratuit.
  • În toaleta avionului era o masă de schimb. Am preferat să nu o folosesc, zborul fiind doar de trei ore – însă în caz de nevoie ar fi fost bine-venită.
  • Cu toate că zborul a durat doar trei ore, au fost multe ore de așteptare în aeroport. Partea bunî a fost că în aeroport dar și în navă (între decolare și aterizare) am putut să ne plimbăm, nu a trebuit să stăm mereu în scaun.
  • Ai priority boarding din start, nu aștepți la coadă pentru a face check-in, pentru a lăsa bagajele, pentru a urca în avion.

Dezavantaje

  • În momentul în care cumperi biletele trebuie să estimezi cantitatea de bagaje pe care o vei avea. Cumva, ești limitat de forma și dimensiunea lucrurilor pe care vrei să le iei cu tine. De exemplu, nu am putut să luăm cu noi scaunul Antilop. Am preferat să nu luăm pătuțul și nici căruciorul pentru că am fi avut mult prea multe bagaje pe care să le târâm după noi prin aeroport.
  • E obositor, atât pentru adulți cât și pentru bebeluș. Tudor nu a simțit oboseala călătoriei, ci extenuarea datorată explorării a atât de multe locuri noi. Pentru el a fost fascinant, totul era nou. Dar asta înseamnă că micul lui creier a fost excitat la maxim! A avut nevoie de o zi pentru a-și reveni.
  • Priority boarding la low cost nu e mare lucru. Practic, ajungi în navă cu vreo 50 de secunde înaintea celorlalți, timp în care trebuie să îți găsești scaunul și să te instalezi înainte de a veni puhoiul de oameni.
  • Este posibil ca bebelușul să plângă. Nu a fost și cazul nostru, cu Tudor care a dormit convenabil de fiecare dată atât la decolare cât și la aterizare. Dar cu toții am călătorit cel puțin o dată într-un avion unde era un copil care urla din toți plămânii și toată lumea îi ura pe părinți. Am aflat de curând că cei mici nu plâng de plictiseală, ci din cauza presiunii din cabină, care le înfundă urechile iar ei nu știu cum să și le desfunde singuri. De aceea e recomandat să îi pui în bagaj o suzetă, un biberon sau un obiect pe care poate să îl roadă și care poate să îl ajute să își desfunde urechile.

Cam atât pentru azi. Sper ca lista de bagaje pentru călătorii cu bebelușul să îți fie utilă și sper să vă bucurați împreună de locuri noi și noi experiențe!