Ca să încep pe o notă mai personală, probabil cea mai importantă realizare zilele astea a fost faptul că am condus singură tot drumul Oradea-Timișoara. E atât de offtopic ce am zis aici, dar trebuia zis:

Sunt Marieta, am 26 de ani și ieri am condus pentru prima oară singură până la Timișoara.

Înapoi la conferință.

Ce se vede imediat: fetele care organizează conferința sunt relaxate. E fain să vezi că totul a fost așa de bine organizat încât până și gazdele pot să se destindă și să se bucure de eveniment. Anul acesta toată echipa lor a fost un zâmbet – iar asta s-a transmis în rândul participanților și a speakerilor.

Regret: Aveam câteva întrebări și tare rău îmi pare că n-am ridicat mâna. Data viitoare.

Mi-a plăcut selecția de speakeri, au venit specialiști în diferite domenii (online, social, PR, jurnalism). Tot timpul mă entuziasmez când știu că voi asculta oameni din branșe diferite, pentru că ele se întrepătrund mereu în practică. Omul de PR trebuie să cunoască modalitatea de gândire a jurnalistului, la fel omul din marketing trebuie să știe cum să găsească un echilibru între online și offline. Uite de-asta e bine când primești ”una cu de toate”.

Același produs, două tipuri de business

Interesantă a fost alăturarea a două branduri de cafea în cadrul aceleiași prezentări, secțiunea Valori de business. Mi-a plăcut să observ strategia de promovare pentru un startup-branșă a unei multinaționale versus un startup-local pornit de oameni pasionați de cafea (și dulciuri – doamne, arătau într-un fel!). S-au iscat și polemici cu privire la modalitățile de promovare alese de fiecare, precum și discuții despre valorile promovate de fiecare brand.

A fost momentul meu preferat din toată conferința.

Discutam post-event cu colegii mei despre abordările diferite între corporații și afaceri mici, locale. Ambele se îndreaptă către ideea de intimitate, personalizare, individualitate. Desigur, fiecare va avea o traducere diferită a acestei idei în practică:

  • Corporațiile caută modalități de a se lansa național și chiar internațional oferind ideea unei individualități din care însă nu poți să ignori existența brandului.
  • Afacerile mici doresc să ofere clientului o experiență cât mai personalizată, e posibilă interacțiunea directă cu fondatorul afacerii – omul lucrează cot la cot cu restul echipei – brandul există, dar îl percepi altfel.

Foarte important de observat imaginea omului prezent și efectul său asupra consumatorului. Această imagine este numai sugerată în cazul corporației din motive evidente. Da, avem boabe de cafea de la un anume producător din Africa de Sud, pe care însă îl văd într-un filmuleț pe YouTube și cam atât. Pe de altă parte, la brandul local văd exact cine îmi prepară cafeaua și cum și cât durează.

Desigur, la urma urmei vorbim de interpretări diferite a experienței de a bea cafea.

Ce au cele două branduri în comun?

  • Cafeaua 🙂
  • Povestea cafelei, a businessului: cafeaua produsă de un fermier, care îi poartă numele, versus cafeaua prăjită în cafenea la o râșniță veche, recondiționată.
  • Promisiunea unei experiențe unice, individuale

Prin ce se diferențiază?

  • Mediul: un brand exclusiv online (și de aici provocarea de a fi personal și intim cu publicul) versus un brand local unde se gustă o experiență (râșnița de cafea recondiționată, rețete aparte de prăjituri, prăjirea cafelei în cafenea)
  • Modalitatea de consum: într-o oarecare măsură consumul cafelei în cazul brandului corporate e virtual (îți cumperi aparatul și cafeaua de pe net și o consumi acasă cunoscând povestea din spatele brandului; totul se bazează pe ideea de a crea o experiență – fie singur, fie împreună cu prietenii), pe când în cazul brandului local e viu (îți cumperi cafea pregătită în local, trăiești experiența prăjirii cafelei pe loc, poți să cumperi boabe de cafea și pentru consumul acasă unde retrăiești experiența din local).
  • Targetul: mai exact, momentul în care targetul dorește să bea cafea.

Și atunci, avem două branduri care comercializează cafea. E același produs. Sunt cele două branduri competitori?

Nici nu am apucat să discut despre etică și comunicare pentru că mi-a plăcut ideea asta așa de mult încât simt că trebuie să scriu despre ea și nu despre altceva. Asocierea celor două branduri a fost delicioasă.

Cam astea ar fi gândurile mele de la ediția PRbeta cu numărul 7. Să vină și numărul 8!

(foto: Conferința PRbeta 2017)